Otvoreno 33. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2023

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Animafest Zagreb

33. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2023 jedan od vodećih festivala animacije u svijetu i ove će godine od 5. do 10. lipnja okupiti brojne međunarodne goste, prikazati više od 300 filmova te u kina, izložbene prostore i druge zagrebačke lokacije privući tisuće gledatelja i posjetitelja željnih umjetničkih djela u pokretu i drugih festivalskih uzbuđenja.

Na ceremoniji svečanog otvorenja u Kinu SC izaslaniku ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i državnom tajniku Krešimiru Partlu, načelnici Sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Vjeri Matković, zamjenici gradonačelnika Grada Zagreba Danijeli Dolenec, visokim predstavnicima diplomatskog zbora te uglednim gostima međunarodne animacijske scene obratili su se ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich, umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić te producentice Festivala Matea Milić i Paola Orlić.

U sklopu ceremonije dodijeljena je Nagrada za životno djelo Animafesta 2023 južnoafričkom umjetniku Williamu Kentridgeu, jednom od vodećih svjetskih autora animiranog filma. Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijeljena je britanskoj profesorici Suzanne Buchan, dok je Nagradu za najbolju školu animacije dodijeljenu Nacionalnoj školi filma i televizije (National Film and Television School – NFTS) iz Ujedinjenog Kraljevstva preuzeo Robert Bradbrook.

Prisutni su uživali u projekciji Kentridgeova filma “City Deep” uz glazbeni performans Alena i Nenada Sinkauza te Maje Rivić. Prikazan je i Kentridgeov rad “Drawing Lesson 47 (An Interview with the Artist)” kao dovitljivi način sažetog predstavljanja njegova rada.

Ceremonija je završila projekcijom filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 i razgovorom s prisutnim autorima kojeg je vodio filmski kritičar i politolog Boško Picula.
 
Više o ovogodišnjem izdanju Animafest Zagreb na poveznici.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica