Izložbom o prvom umjetničkom epu ispjevanom na hrvatskom jeziku NSK-a obilježava obljetnicu prvotiska „Judite“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: HINA

18. listopada 2021. –  Reprezentativnom izložbom o prvom umjetničkom epu na hrvatskom jeziku, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u Godini čitanja i Mjesecu hrvatske knjige obilježava 500. obljetnicu prvotiska „Judite“ - vrhunca neprocjenjivog stvaralaštva oca hrvatske književnosti Marka Marulića.

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak govoreći o opusu Marka Marulića, istaknuo je vrijednost vrhunskog književnika, klasika na čijim se djelima podučavaju  i odgajaju generacije te podsjetio na njegovu intelektualnu svestranost koja je utjecala na kolektivnu svijest njegovih sugrađana, suvremenika, ali i brojnih ključnih protagonista europske povijesti koje su i stoljećima nakon njegove smrti pronašle put do njegovih djela.

„Marulićeva je ostavština svevremena i predstavlja jedinstveno blago hrvatske kulturne baštine“, ocijenio je državni tajnik Poljičak te dodao kako je zahvaljujući ovakvim izložbama i nedavnom prijevodu „Judita“ i danas jednako živa i aktualna.
 
Uz dva primjerka drugog izdanja tiskanog 1522. godine i jedan primjerak četvrtog i petog izdanja „Judite“, na izložbi je izložena i druga zanimljiva građa iz Zbirke rukopisa i starih knjiga, Zbirke muzikalija i audiomaterijala kao i Zbirke zemljovida i atlasa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Podsjećamo kako su na portalu Digitalne zbirke NSK već dostupna digitalizirana Marulićeva djela kao i Virtualna izložba Marko Marulić nastala kao rezultat projekta Digitalna zbirka djela Marka Marulića provedenog 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.

 


Pisane vijesti | Društvo i zajednica