U ozračju obljetnice prvotiska „Judite” u Splitskom HNK otvoreni 31. Marulićevi dani

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

19. listopada 2021. – U Godini čitanja i godini u kojoj obilježavamo 500. obljetnicu prvog tiska „Judite” Marka Marulića, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je Festival hrvatske drame 31. Marulićeve dane.

Foto: HINA

Istaknuvši kako je ovo još jedna od onih Marulovih godina koju obilježavamo podsjećajući se nekih od važnih trenutaka ne samo povijesti nacionalne književnosti, nego i kulture općenito, ministrica je dodala kako se danas simbolično u Marulićevo ime spajaju Zagreb i Split jer je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvorena izložba posvećena petstotoj obljetnici prvotiska Judite, a u Splitu još jedno izdanje Marulićevih dana koji promoviraju hrvatsko dramsko pismo.

Ministrica je podsjetila kako se mnogim znanstvenim, kulturološkim i umjetničkim programima, Split, Zagreb i cijela Hrvatska odužuje svom Marulu, pokazujući novim generacijama kako smo dostojni baštinici neprocjenjivog umjetničkog blaga koje nam je ostavio otac hrvatske književnosti. „Marulić je istodobno bio kozmopolit, Europejac i ponosni Hrvat, Splićanin koji je s ponosom isticao svoj nacionalni identitet, pišući svoju Juditu „u versih harvacki složenu“, zaključila je ministrica.

Bogati program festivala počeo je već u subotu, 16. listopada u Zagrebu, a nakon svečanosti otvorenja te izvedbom mjuzikla „Bambina“ započeo je splitski dio festivala koji će u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split trajati do 26. listopada. Ministarstvo kulture i medija tradicionalno na Marulićevim danima dodjeljuje Nagradu „Marin Držić“ za najbolje dramsko djelo, no one su ove godine zbog epidemiološke situacije i odgađanja Festivala podijeljene u travnju. Stoga su prilikom otvorenja dodijeljene tradicionalne nagrade domaćina Festivala, Hrvatskog narodnog kazališta Split za najbolja umjetnička ostvarenja u sezonama 2018/2019 i 2019/2020.

Uz ministricu okupljenima su se obratili ravnatelj Festivala i intendant Hrvatskog narodnog kazališta Split Srećko Šestan i gradonačelnik Splita Ivica Puljak.
 

Pisane vijesti