Izložba „Velikanke – znane i neznane“ za Međunarodni dan žena

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: HINA

8. ožujka 2023. – Izložbom koja veliča život i djelo osam književnica te likovnih i glazbenih umjetnica čiju ostavštinu Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu čuva u svojem fundusu – Marije Jurić Zagorke, Ivane Brlić-Mažuranić, Vesne Parun, Vjere Bojničić, Anke Krizmanić, Fani Daubachy Brlić, Ivane Lang i Blanke Chudoba – odaje se počast hrabrosti, inteligenciji, kreativnosti i predanosti tih znamenitih žena koje su zadužile hrvatsku kulturu.

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić čestitala je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na inicijativi i ženskom autorskom timu na izložbi, napomenuvši kako je „uvijek vrijeme da se nadarenim, kreativnim i vrijednim ženama oda počast“. Okupljenima se obratila glavna ravnateljica NSK-a Ivanka Stričević i viša znanstvena suradnica na Institutu za filozofiju Ivana Skuhala Karasman, dok je izložbu predstavila njezina suautorica i kustosica te voditeljica Grafičke zbirke NSK-a Tamara Ilić-Olujić.
 
Na izložbi je predstavljena građa iz posebnih zbirki Knjižnice – Grafičke zbirke, Zbirke rukopisa i starih knjiga, Zbirke muzikalija i audiomaterijala te općeg fonda Knjižnice koja ilustrira bogatstvo opusa hrvatskih velikanki. Prati je i virtualna izložba o Ivani Lang kao i mural Grička vještica posvećen Mariji Jurić Zagorki te mural Koralji vraćeni moru inspiriran stvaralaštvom Vesne Parun, koji su nastali u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.
 
Izložba predstavlja početak cjelogodišnjeg slavlja postignuća žena u kulturi i znanosti što ga Knjižnica priprema pod nazivom Žene u NSK kako bi nadahnula i potaknula na istraživanja te upotpunila pogled na hrvatsku povijest i baštinu u kojoj su žene i njihovi doprinosi još nedovoljno prepoznati. U predvorju Knjižnice moći će se razgledati sve do 31. ožujka. Podsjećamo da se u 2023. godini obilježava 150. obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke, 85. godišnjica smrti Ivane Brlić-Mažuranić, 140. obljetnica rođenja i 60. godišnjica smrti Vjere Bojničić, 140. i obljetnica rođenja Fani Daubachy Brlić. 

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica