Izložba u povodu 150. obljetnice Rakovičkog ustanka

Slika /slike/fotogalerija/2021godina/Rakovički ustanak_izložba.png

7. listopada 2021. – U  povodu 150. obljetnice Rakovičkog ustanka u Hrvatskom državnom arhivu otvorena je izložba „Rakovički ustanak 1871. i Eugen Kvaternik: od pobune do kulta nacionalnog junaka“.

Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak istaknuo je kako se u hrvatskoj povijesti izdvajaju slavni, ali i tragični događaji, a posebno sudionici tih događaja koji su svojim domoljubljem snažno utjecali na oblikovanje ideje o nacionalnoj državi i hrvatskoj samostalnosti.

„U tom kontekstu Rakovički ustanak ima jedno od središnjih mjesta, a odjeci tog događaja protežu se do današnjih dana. Prigoda je to za prisjećanje, obilježavanje, upoznavanja uzroka i okolnosti u kojima se tijekom druge polovice 19. stoljeća stvara politička misao o modernoj i neovisnoj hrvatskoj državi“, rekao je Poljičak.

Posebna pozornost  izložbe posvećena je životnom putu i sudbini Eugena Kvaternika, idejnog začetnika ustanka. Državni tajnik istaknuo je uspješnu suradnju na izradi i postavljanju izložbe srodnih kulturnih i znanstvenih institucija Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatskog instituta za povijest te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Izvornim gradivom arhiva, muzeja i knjižnica nastojalo se podsjetiti na ideje toga vremena.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a može se razgledati sve do 15. prosinca 2021. godine, uz prethodnu najavu na kpa@arhiv.hr.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica