Konzervatori Ministarstva kulture i medija pregledavaju i popisuju štete nakon posljednjeg jačeg potresa u Splitsko-dalmatinskoj županiji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Radoslav Bužančić

07. listopada 2021., - Split, Trogir, Imotski - Nakon potresa koji jučer pogodio područje grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, stručnjaci Konzervatorskih odjela Ministarstva kulture i medija u Splitu, Trogiru i Imotskom, obišli su teren kako bi utvrdili i procijenili eventualne štete. U sljedećim danima nastavit će se brzi pregledi u području bliže epicentru potresa koji je u nadležnosti Konzervatorskog odjela Split.
 
Splitski Konzervatorski odjel prvi dio brzog pregleda realizirao je u području UNESCO-vog lokaliteta povijesne jezgre Splita i izvijestio da nije došlo do rušenja ili ozbiljnijih oštećenja čak ni onih zgrada koje su već ranije bile u statički lošem stanju. Pregledane su zgrade u Bulićevoj 6, koje su pod mjerama radi opasnosti od rušenja, Bulićeva 2 na kojoj se vide oštećenja od ranije, ali i nove pukotine te zgrade u Lukačićevoj ulici (3, 5 i 6).
Jednako tako pregledan je prostor arheološkog istraživanja na mjestu triklinija Palače u kojem nije primijećeno rušenje materijala iz sondi visokih preko 12 metara.

Konzervatori su obišli splitsku Katedralu i zvonik i utvrdili da ni na njoj nema štete, kao što ni muzeji u gradskoj jezgri nisu zadobili oštećenja.  Djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda izvijestili su da nema oštećenja ni na srednjevjekovnom zvoniku Crkve sv. Teodora gdje su radovi restauracije u tijeku. Jedino je u arheološkoj sondi u jugo-istočnom dijelu Podruma, na zidu od kamenih blokova koji je već bio nakrivljen povećana deformacija. Do sada nije primljena niti jedna druga dojava o oštećenjima ni sa šireg područja djelovanja Konzervatorskog odjela u Splitu.

Konzervatorice trogirskog odjela također su izvršile očevid na terenu povijesne jezgre grada Trogira te su izvijestile kako vizualnim pregledom nisu uočena oštećenja na kulturnim dobrima koja bi bila uzrokovana ovim potresom. 

Konzervatori odjela u Imotskom također su obišli teren te posebno pregledali one građevine koje se smatraju najugroženijima, pogotovo na području Grada Imotskog, gdje za današnjeg obilaska nisu primijećena veća oštećenja nakon jučerašnjeg potresa.

 

Pisane vijesti