Izložba 'Suvremeni hrvatski crtež' otvorena u Budimpešti

U budimpeštanskoj Akademiji likovnih umjetnosti, 16. ožujka ove godine, otvorena je izložba Ministarstva kulture Suvremeni hrvatski crtež.

Izložba Suvremeni hrvatski crtež otvorena je u ponedjeljak 16. ožujka u prekrasnom ambijentu Akademije likovnih umjetnosti u Budimpešti. Preko 200 gostiju među kojima 50-tak diplomata prisustvovalo je svečanom otvorenju, što je prema riječima rektora, g. Königa Frigyesa, iznimno velik odaziv. Prisustvovali su i predstavnici kulturnih Instituta, državnih institucija RM, profesori s Akademije, Hrvati iz Mađarske i brojni novinari.
 
Još u novinskim najavama koje je prenio MTI (Mađarska novinska izvještajna agencija) i nekoliko Internet portala specijaliziranih za umjetnost i kulturu, Izložba Suvremeni hrvatski crtež najavljivana je kao reprezentativna izložba hrvatskog crteža koja predstavlja presjek svih generacija i dobar primjer kulturne suradnje Hrvatske i Mađarske.
 
Ministarstvo kulture od 2005. godine u suradnji s veleposlanstvima Republike Hrvatske organizira izložbu SHC u europskim i izvaneuropskim gradovima te je ona do sada predstavljena 20 zemalja. Ovom izložbom obuhvaćeno je 70 suvremenih likovnih umjetnika, svaki s po dvije grafike. Odabir 140 radova hrvatskih umjetnika potpisuju prof. Tonko Maroević i Ministarstvo kulture RH, koji su ujedno i nositelji cjelokupnog projekta.
 
O izložbi su govorili g. Frigyes, rektor Sveučilišta likovnih umjetnosti u Budimpešti i g. Slavomir Drinković, dekan zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. U svom obraćanju, osvrnuli su se na suradnju dviju Akademija, koja je započeta prošle godine te se uspješno nastavlja. Profesorica Nevenka Arbanas s ALU Zagreb, održala je dvodnevnu grafičku radionicu na Sveučilišta likovnih umjetnosti u Budimpešti, 17. i 18. ožujka. Dogovoreno je da će rektor Frigyes s nekoliko studenata sudjelovati na radionici koju ALU Zagreb organizira u lipnju ove godine na otoku Hvaru.
 
U ime ministra kulture Republike Hrvatske, mr. sc. Bože Biškupića, izložbu je otvorio g. Zvonko Bojčić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Osijeku. Pritom je zahvalio dekanu Drinkoviću, akademiku Maroeviću i rektoru Frigyesu, te veleposlaniku i djelatnicima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Budimpešti na uloženom trudu oko realizacije izložbe.
 
U odsustvu veleposlanika RH u Budimpešti, g. Ivana Bandića, otpravnik poslova, g. Davor Pomykalo pozdravio je prisutne, zahvalio im na dolasku i pozvao ih na primanje nakon razgledavanja izložbe, koje je Veleposlanstvo organiziralo u auli Akademije.

Najave