Ministar Biškupić uputio čestitku prof. Žmegaču

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio je rođendansku čestitku književnom znanstveniku i sveučilišnom profesoru Viktoru Žmegaču.

"Poštovani gospodine profesore,
 
cijeneći Vaše značajne dosege na području filologije, znanosti o književnosti i kulturne historiografije, od srca Vam upućujem iskrene čestitke u povodu Vaše životne obljetnice.
               
Kao germanist, kroatist i komparatist svjetskog ugleda, svojom ste se svestranošću, intelektualnom znatiželjom i erudicijom suvereno kretali prostorima različitih kulturnih i književnih krugova. U vrijeme sveopće specijalizacije i partikularizacije interesa, malo je u nas ljudi koji se mogu pohvaliti Vašim rasponom djelovanja, koji u jednoj osobi združuju sveobuhvatan pogled, ali i specijalistička znanja o mnogim područjima kulture i umjetnosti.
               
I kao što se na brojnim njemačkim sveučilištima povijest njemačke književnosti već odavno izučava po Vašim knjigama, tako su i brojni hrvatski pisci svoju inozemnu recepciju stekli upravo zahvaljujući Vašoj znalačkoj filološkoj analizi, vrsnom poznavanju književne građe i kulturološkoga konteksta.
               
Vaša velebna sinteza Od Bacha do Bauhausa nedvojbeno spada među vrhunska ostvarenja hrvatske kulture. U njoj ste, na tragu suvremenih shvaćanja kulture kao ideje o Drugome, meritorno progovorili ne samo o njemačkoj kulturnoj povijesti nego i o njezinim brojnim vezama, paralelama i presudnim utjecajima na ključne kulturne procese u globalnom europskom kontekstu.
 
Gospodine profesore, želeći Vam nadasve dobro zdravlje kako biste uspješno priveli kraju drugi maestralni projekt na kojem upravo radite, najiskrenije Vam još jednom čestitam i zahvaljujem na visokim doprinosima hrvatskoj kulturi u cjelini."


Najave