Obilježen Dan Hrvatske knjižnice za slijepe

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Hrvatska knjižnica za slijepe 

18. travnja 2023. – Dodjelom priznanja „Antun Lastrić“ koje se dodjeljuje pojedincima kao i projektima te različitim ustanovama i organizacijama koje su svojim radom na osobit način doprinijele kulturnom životu, obrazovanju i pismenosti slijepih osoba, odnosno korisnika Hrvatske knjižnice za slijepe te tako izravno ili neizravno utjecale na djelovanje same Knjižnice kao i dodjelom nagrada „Sead Ivan Muhamedagić“ za najbolju kratku priču u 2023. godini, svečano je obilježen Dan Hrvatske knjižnice za slijepe.

Uz čestitke u povodu njihova Dana, svim djelatnicima i korisnicima Hrvatske knjižnice za slijepe te čestitke dobitnicima godišnjih priznanja, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak posebno je istaknuo važnost te ustanove koja više od pedeset godina svojim djelovanjem i kvalitetnom knjižnom produkcijom razvija kulturu čitanja slijepih i slabovidnih osoba. Istaknuo je kako Ministarstvo kulture i medija prepoznaje važnost ove knjižnice i programa koje provodi te je podržava u svim njenim programima i nastojanjima da ostvari svoje poslanje idući ukorak s izazovima vremena. „Ne dođe li knjiga do publike, isto je kao da umjetničko djelo vidi samo njegov autor“, dodao je ističući kako je obveza korisnicima omogućiti olakšani i kvalitetniji pristup i dostupnost naslova.
 
Okupljenima se obratila i ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe Karolina Zlatar Radigović. Priznanje „Antun Lastrić“ dodijeljeno je socijalnoj radnici Vilmi Bilopavlović te snimatelju zvučnih knjiga Vinku Zrinšćaku. Dodijeljene su i nagrade „Manje je više“ Sead Ivan Muhamedagić za najbolju kratku priču u 2023. godini. Prva nagrada pripala je Rolandu Butkoviću za priču "Megaherz Rudolfa Pitzingera" o slijepom radijskom voditelju, druga nagrada Kristini Krsnik za priču "Reći ću ti sutra" o svakodnevnoj komunikaciji, a treća Ivanu Tinu Marinu za priču "Bubnjarski potres". Tom je prigodom otvorena i izložba umjetnice lutkarice Margarete Peršić pod nazivom „Lutke i svjetla u prolazu“ koja se može razgledati i opipati.
 
Hrvatska knjižnica za slijepe više od pedeset godina doprinosi izjednačavanju pristupa pisanoj riječi, znanju i informacijama te proizvodi naslove u pristupačnim formatima (zvučne knjige, knjige na brajici te knjige u strojno čitljivim oblicima i časopise), pruža usluge osobama s teškoćama pri čitanju standardnog tiska te organizira poduku i tečajeve brajice. Ministarstvo kulture i medija podupire njezine programe kroz dvije linije financiranja - putem programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom i djeci i mladima s teškoćama u razvoju te ih uključuju u kulturni život društva te financiranje programa koji omogućuju prilagodbu kulturne infrastrukture za pristup osobama s invaliditetom u okviru investicijskih potpora.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica