Biškupić na otvorenju europske prijestolnice kulture Pečuh 2010.

Hrvatski ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić nazočio je svečanom otvorenju europske prijestolnice kulture Pečuh 2010., a tu titulu ovaj mađarski grad dijeli s Istanbulom u Turskoj i Essenom u Njemačkoj.

Svečanost otvorenja bila je u znaku karnevala i kazališnih predstava na otvorenom u kojima su sudjelovale brojne umjetničke skupine.

Pečuh je tijekom posljednjih nekoliko dana ugostio brojne umjetnike iz zemlje i svijeta koji su pokazali njegov razvitak od rimskog doba preko ranog kršćanstva i vladavine kralja Svetog Stjepana na trgu ispred palače Biskupije koja je 2009. obilježila 1000. godina postojanja.

Biškupić je na sastanku s predstavnicima hrvatske manjine rekao kako će se Hrvatska predstaviti u Pečuhu ove godine dvjema izložbama suvremenog hrvatskog kiparstva i suvremenog hrvatskog nakita, predstavama kazališta Exit i Malom scenom, nastupom pijanistice Martine Filjak i nastupom hrvatskog gajdaškog orkestra.

Izrazio je zadovoljstvo time što će hrvatski umjetnici biti nazočni u Pečuhu tijekom godine te će tako europska i svjetska javnost moći upoznati dosege naše kulture.

Nazočnost naših umjetnika u Pečuhu priznanje je hrvatskoj kulturi koja pripada krugu srednjoeuropskih zemalja, rekao je Biškupić.

Prije svečanog otvorenja kojem je nazočio na poziv mađarskog ministra kulture i gradonačelnika Pečuha, Biškupić se sastao s predstavnicima Hrvatske nacionalne zajednice u Pečuhu. Veliki broj mađarskih Hrvata živi u Pečuhu u kojem djeluje hrvatski vrtić, osnovna škola i gimnazija, radijski i televizijski program na hrvatskom jeziku te hrvatsko kazalište.

Biškupić je knjižnici u Pečuhu donirao preko 200 knjiga, a dogovoreno je da će se i dalje odvijati intenzivna suradnja između predstavnika Hrvatske zajednice u Pečuhu i Ministarstva kulture. (Hina) 
 

Najave