Inspektori za kulturnu baštinu Republike Kosovo u posjetu hrvatskim kolegama Ministarstva kulture i medija

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

15. prosinca 2021. –  Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija ugostila je inspektore Inspektorata za kulturno nasljeđe Ministarstva kulture, omladine i sporta Republike Kosovo u Zagrebu.

Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davor Trupković i voditelj Službe za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine Hrvoje Koržinek sa suradnicima, kosovskim su kolegama predstavili djelovanje hrvatskih službi za zaštitu kulturne baštine unutar zakonskih okvira Republike Hrvatske.

Ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić, načelnica Sektora za zaštitu kulturne baštine Mirna Sabljak te voditeljica Službe za dokumentaciju i registar kulturnih dobara Ines Jelavić Livaković predstavile su Geoportal kulturnih dobara RH – središnje mjesto pristupa prostornim podacima o kulturnim dobrima dostupno svim službama i strukama, koje među ostalim doprinosi ubrzanju sustava ishođenja građevinskih dozvola i povećanju pravne sigurnosti. Viša inspektorica u Upravi za zaštitu kulturne baštine Tamara Ganoci Frisch upoznala je kosovske inspektore s radom i naporima hrvatskih stručnjaka u provođenju važne međunarodne, UNESCO-ove Konvencije o mjerama zabrane i sprječavanja nedozvoljenog uvoza, izvoza i prijenosa vlasništva kulturnih dobara.

Među predstavnicima Ministarstva kulture, omladine i sporta Republike Kosovo (MKOS) na sastanku su bili ravnatelj Inspektorata za kulturno nasljeđe Republike Kosovo Imer Hakaj, zamjenik glavnog tajnika MKOS-a i inspektor Bislim Bislimi, inspektorica Gjejlane Hoxha, inspektor Pajtim Zogaj te inspektorica Labëri Dakaj.

Susret je održan s ciljem pružanja stručne podrške hrvatskih stručnjaka kolegama u novo osnovanoj službi Ministarstva kulture, omladine i sporta Republike Kosovo, koja kroz suradnju s drugim institucijama nastoji razviti vlastite normativne okvire za djelovanje u području zaštite kulturne baštine.
 

Pisane vijesti