Geoportal predstavljen na Skupu o obnovi graditeljskog naslijeđa

 • Slika /slike/banneri/Geoportal banner2.png
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
20. travnja 2021. – Novi sustav Geoportal kulturnih dobara Republike Hrvatske i aktivnosti stručnjaka Ministarstva kulture i medija u mjerama zaštite i obnovi potresom pogođenih područja predstavila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima na Skupu o obnovi graditeljskog naslijeđa u Velikoj vijećnici Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.
 
Otvarajući skup ministrica je posebno zahvalila suorganizatoru i domaćinu, dekanu Arhitektonskog fakulteta Bojanu Baletiću, zaželjevši studentima arhitekture da se zaraze ljubavlju za kulturnom baštinom. Osvrnuvši se na procjenu stanja, pripremu dokumentacije za obnovu koje su konzervatori, arhitekti, restauratori i ostali stručnjaci Ministarstva kulture i medija poduzeli na terenu, ministrica je posebno istaknula važnost internacionalizacije pomoći ne samo u financijskom nego i u stručnom smislu, ističući kako su se sve relevantne međunarodne ustanove odazvale na suradnju.
 
Ističući važnost Geoportala ministrica je posebno istaknula kako je taj vrijedni mrežni portal prostornih podataka o kulturnim dobrima dostupan svim službama i strukama, a dodatno će ubrzati sustav ishođenja građevinskih dozvola, povećati pravnu sigurnost, održavajući pri tome kvalitetnu zaštitu kulturnih dobara. Ministrica je najavila i kako će se u sljedećoj fazi razvoja i nadogradnje sustava omogućiti dostupnost cjelovitih Konzervatorskih podloga za kulturno-povijesne cjeline čime će se unaprijediti rad konzervatorske službe i postupanja.
 
Ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva mr. sc. Anuška Deranja Crnokić detaljnije je predstavila Geoportal kulturnih dobara RH kao središnje mjesto pristupa prostornim podacima o kulturnim dobrima koje je razvilo Ministarstvo s ciljem povećanja dostupnosti i transparentnosti podataka. Istaknuvši kako su prikazani podaci za više od 6000 nepokretnih kulturnih dobara, Deranja Crnokić je objasnila kako je Geoportal proizvod najnovijih softverskih tehnologija s interaktivnim kartografskim sučeljem u dvojezičnoj varijanti prilagođenim za korištenje na mobilnim uređajima te razvijenim prostornim slojevima dostupnim putem mrežnih usluga pregleda i preuzimanja namijenjenih za razmjenu podataka s vanjskim korisnicima. 
>>>Prezentacija Geoportal kulturnih dobara RH - A. Deranja Crnokić .pdf 

U nastavku skupa, čija će predavanja ostati kao trajni zapis za studente Arhitektonskog i geodetskog fakulteta, o procjeni i popisu šteta, provedenim hitnim mjerama i pripremama obnove te ostalim aktivnostima konzervatorskih službi Ministarstva kulture i medija na potresom pogođenom području govorio je ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Davor Trupković. Govoreći o završenom popisu šteta na kulturnim dobrima, podsjetio je kako su od prvoga dana zagrebačkoga potresa konzervatorske službe Ministarstva bile na terenu te su pregledom ustanovili stupnjeve i vrste oštećenja na nepokretnoj i pokretnoj kulturnoj baštini. Na najugroženijim građevinama izvedene su hitne mjere podupiranja te potpune ili djelomične evakuacije njihovih inventara u što su bili neposredno uključeni Hrvatski restauratorski zavod, Ravnateljstvo civilne zaštite i Hrvatska gorska služba spašavanja, kao i međunarodne organizacije i zaklade. >>> Prezentacija D. Trupković .pdf 

Ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr.sc. Tajana Pleše i pomoćnik ravnateljice za nepokretnu baštinu Boris Mostarčić predstavili su aktivnosti restauratora s kojima su konzervatori Ministarstva surađivali od prvoga dana nakon potresa. O modelu konzervatorskog pristupa obnove povijesne cjeline Petrinje govorio je glavni konzervator Ministarstva Tomislav Petrinec, a osim stručnjaka Ministarstva kulture i medija o različitim aspektima obnove govorili su i predavači Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i dekan Geodetskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Almin Đapo koji je predstavio nove tehnologije dokumentiranja spomenika kulture. Dr. sc. Ivana Katurić predstavila je integriranu obnovu povijesnih cjelina u kontekstu Europskog zelenog plana, a mr. sc. Alan Braun govorio je o iskustvu edukacije na Arhitektonskom fakultetu za potrebe obnove graditeljskog naslijeđa. Profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Sanja Lončar predstavila je izazove očuvanja i regeneracije ruralnog prostora Sisačko-moslavačke županije pogođenog potresima.

https://www.youtube.com/watch?v=u2QNuzlTvsA

 

Pisane vijesti