Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska glazbenice, glazbene menadžerice i edukatorice Maje Žarković

14. prosinac 2021. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti uime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu preranog odlaska glazbenice, glazbene menadžerice i edukatorice Maje Žarković.

„Njezina svestranost i znatiželja za raznim oblicima djelovanja u svijetu glazbe bili su jedinstveni na našoj kulturnoj sceni. Već samim obrazovanjem, diplomiravši ne samo violu, violinu i baroknu violinu na prestižnom Royal College of Music u Londonu, Maja Žarković je iskazala interes za muziciranje na različitim instrumentima i zanimanje za ranu glazbu. No nije se na tome zaustavila, jer su je ljubav prema psihologiji, sociologiji i kulturi odveli ugledni Institute of Education gdje je stekla naslov Master of Arts in Music Education i na City University London gdje je stekla naslov Master of Arts in Arts Management.

Gotovo tri desetljeća svoju je stručnost utjelovila u razvoj i dobrobit naše glazbene scene, obogaćenje programa naših festivala i karijera mnogih hrvatskih i svjetskih glazbenika. Uz vođenje brojnih projekata u inozemstvu, posebno se istaknula kao savjetnica i edukatorica te autorica i voditeljica mnogih međunarodnih projekata u Hrvatskoj, od suautorstva baroknih seminara Aestas Musica, preko međunarodnog projekta Glazbeno vozilo, do tematskih programa za sezonu Musica Eterna i Festival rane glazbe u Dubrovniku. Ostavila je poseban doprinos kao ravnateljica Opere HNK-a Split i glazbenog programa Splitskog ljeta, te kao voditeljica Europske Mozart akademije, a i kao predstavnica Ministarstva kulture i medija u Kazališnom vijeću HNK u Zagrebu.

Slušatelji 3. programa Hrvatskoga radija pamtit će je kao sjajnu autoricu nekoliko ciklusa muzikoloških emisija od Života glazbe i Tragom glazbe, preko Povijesti opere do Ženskih likova u operama, te voditeljicu Noćnog capriccia i Subotnjeg capriccia na 2. i 3. programu Hrvatskoga radija. 

Iznenadnim odlaskom Maje Žarković, na našoj glazbenoj sceni ostala velika i bolna praznina koju će posebno s tugom osjećati mnogi njezini suradnici i prijatelji.“
 
 

Pisane vijesti