"Inovacije i transfer kreativnosti u kulturi, umjetnosti i umjetničkom obrazovanju" – tribina zagrebačkog Sveučilišta za snažnije poticanje studenata u području kulture i umjetnosti

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

9. lipnja 2022. - Na tribini koja se održava u nizu skupova i događanja pod nazivom "Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske" u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sudjelovala je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.


Istaknuvši kako Ministarstvo kulture i medija od najranije dobi potiče umjetničko obrazovanje i sudjelovanje u kulturi, ministrica je podsjetila kako bez kreativnosti nema ni inovacija zbog čega je važno stvoriti poticajno okruženje za razvoj. Dodala je kako kreativne i kulturne industrije, zahvaljujući upravo kreativnosti i inovativnosti, u mnogome pridonose društvu i gospodarstvu svojim neposrednim i posrednim utjecajem o čemu svjedoče studije o utjecaju tih industrija na udio prihoda BDP-a i zapošljavanja. Osvrnuvši se i na važnost njegovanja posebnih pristupa u umjetničkom obrazovanju, ministrica je navela niz mjera kojima Ministarstvo podupire kulturni i kreativni sektor, odnosno profesionalno umjetničko i kulturno stvaralaštvo.
 
Pozdravne riječi na početku tribine uputili su i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Miljenko Šimpraga i akademkinja Vida Demarin, nakon čega su dekani Muzičke akademije Igor Lešnik, dekan Akademije dramskih umjetnosti Davor Šavić i dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak predstavili specifičnosti obrazovanja sa svojih područja. Mjere za razvoj kreativnih i kulturnih industrija u Republici Hrvatskoj predstavio je državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl, a nakon njihovih izlaganja, zajedno su sudjelovali u raspravi koju je moderirala dr. sc. Romana Matanovac Vučković s Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Tribinom se predstavlja potencijal sastavnica umjetničkog i kulturnog područja Sveučilišta u Zagrebu, s ciljem snažnijeg poticanja djelatnosti studenata u području kulture i umjetnosti te drugih kreativnih, inovativnih i umjetničkih studentskih djelovanja, kako bi se dodatno ojačala suradnja s realnim sektorom.


 

Pisane vijesti