Digitalizirane karte Vukovarskog vlastelinstva – zajednički projekt Državnih arhiva u Vukovaru i Osijeku

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

9. lipnja 2022. – Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak pridružio se online putem, otvorenju virtualne izložbe „Digitalizirane karte Vukovarskog vlastelinstva – sačuvana i dostupna baština“ koju su u povodu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva i Međunarodnog tjedna arhiva (6. – 10. lipnja 2022. godine) pripremili Državni arhiv u Vukovaru i Državni arhiv u Osijeku.

Uz čestitke arhivistima u povodu njihovoga dana te na realizaciji izložbe, državni je tajnik izrazio zadovoljstvo kvalitetnom suradnjom dva državna arhiva koja je omogućila i ovu virtualnu izložbu. Osvrnuo se na ovogodišnju temu obilježavanja Međunarodnog dana i tjedna arhiva Sačuvajmo baštinu jer arhivi smo (svi) mi! te istaknuo kako je jedna od ključnih zadaća arhivske zajednice da u ovom digitalnom dobu, arhivsku građu učini dostupnom svima.
 
„Drago mi je što Hrvatska ima jaku arhivsku zajednicu. U proteklom razdoblju bilježimo značajne iskorake u smislu poboljšanja cjelokupne arhivske djelatnosti, kako podizanjem arhivskih standarda u normativnom smislu tako i poboljšanjem infrastrukture“, rekao je državni tajnik Poljičak te uz čestitke u povodu 15 godina djelovanja vukovarskog arhiva i 75. obljetnicu osječkog, izrazio zadovoljstvo podizanjem kvalitete arhivskih spremišta u ovom dijelu zemlje ističući vukovarski arhiv koji djeluje u novom prostoru i osječki koji će također dobiti novo moderno spremište.
 
Zajednička online izložba „Digitalizirane karte Vukovarskog vlastelinstva – sačuvana i dostupna baština“ predstavlja najcjelovitije sačuvani arhivski fond koji dokumentira povijest srijemskog i slavonskog novovjekovnog plemstva. Taj se fond do 2018. godine nalazio u posjedu Državnog arhiva u Osijeku, a onda je predan na trajno čuvanje i skrb Državnom arhivu u Vukovaru. Riječ je o seriji karata i nacrta Vukovarskog vlastelinstva - vrijednom i u velikoj mjeri unikatnom kartografskom gradivu nastalom radom većeg broja vlastelinskih kartografa i mjernika među kojima se ističu F. X. Blumen, Franjo Pazmandy, Gabrijel Homer i Eugenius Jeroslavsky. Originali karata rađeni su na papiru i kaširani na platnu u boji.

Izložbi možete pristupiti na: https://izlozba.davu.hr/.

Pisane vijesti