O aktualnim temama bilateralne kulturne suradnje te o gospodarskoj ulozi kulturnog i kreativnog sektora ministrica Obuljen Koržinek razgovarala s ministrom kulture Republike Azerbajdžan Anarom Karimovim

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

27. listopada 2021 - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicama održala je sastanak s ministrom kulture Republike Azerbajdžan Anarom Karimovim.

Razgovarali su o aktualnim temama u području bilateralne kulturne suradnje te o razvoju i važnoj gospodarskoj ulozi kulturnog i kreativnog sektora u obje zemlje. Hrvatska i Azerbajdžan imaju naime mogućnost uspostaviti suradnju oko zajedničkih tema revitalizacije kulturne baštine nakon ratnih razaranja, a Hrvatska i nakon potresa, te su ministrica Obuljen Koržinek i ministar Karimov razmijenili iskustva obje zemlje o budućoj suradnji u okviru međunarodnih multilateralnih inicijativa koje se bave obnovom i prezentacijom kulturne baštine u kojima i Hrvatska i Azerbajdžan imaju velike uloge.

Također je spomenuta uspješna dosadašnja suradnja u okviru nacionalnih povjerenstava UNESCO-a koje podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture Republike Azerbajdžan. Ministri su razgovarali i o sljedećem razdoblju suradnje, osobito razmjene stručnjaka i umjetnika iz područja kulturnih i kreativnih industrija te nacionalnih knjižnica, filmskih festivala, muzeja, izvedbenih umjetnosti, digitalizacije.

Jedan od naglasaka sastanka bilo je bliže upoznavanje kultura i kreativnih industrija dviju zemalja, posebno audiovizualnih djelatnosti, kao prilika za nove modele suradnje koje će pridonijeti sveobuhvatnim bilateralnim odnosima i vezano za druge sektore poput turizma, energetike, razminiranja i drugih interesa koji su važni i Hrvatskoj i Azerbajdžanu.

Ministar Anar Karimov je u službeni posjet u Republiku Hrvatsku došao povodom potpisivanja sveobuhvatnog Protokola drugog zasjedanja Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Azerbajdžana.
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi