"Hrvatski spomenici na listi UNESCO-ove zaštićene svjetske baštine" u Belgiji

Dana 10. ožujka 2009. u neboderu Madou Europske komisije, u kojemu je smještena Opća uprava za obrazovanje i kulturu, priređeno je primanje povodom održavanja izložbe hrvatskog Ministarstva kulture "Hrvatski spomenici na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine".

Izložbu je organizirala hrvatska Misija pri EU u suradnji s Općom upravom za obrazovanje i kulturu EK.
 
Osim postava izloženog u atriju nebodera Madoua, koji je jedan od najposjećenijih prostora ovog arhitektonski modernog zdanja i najveća zgrada u Belgiji, na ekranima se tijekom trajanja izložbe prikazuje i DVD "Croatia Homeland of Marco Polo" o kulturnoj i prirodnoj baštini Hrvatske, koji je potaknuo interes i pozitivne komentare službenika Komisije već prigodom otvaranja izložbe. Veliko zanimanje posjetitelja izazvali su također i katalozi o izložbi, brošura o Programu Kultura (2007-2013) Ministarstva kulture kao i materijali Hrvatske turističke zajednice o kulturnim i prirodnim znamenitostima Hrvatske.

Misija u suradnji s Uredom gđe Odile Quintin, glavne direktorice Opće uprave za obrazovanje i kulturu izrađuje veliki pano o Hrvatskoj, dimenzija 2 x 3 m. Potrebno je naglasiti da je Misija priredila sav tekstualni materijal koji sadrži podatke o Hrvatskoj, od općih podataka, zemljopisnih, povijesnih, političkoga sustava, gospodarstva, tijeka procesa integracije RH u EU, te do sudjelovanja u EU programima, dok je EK osigurala izradu samoga panoa. Postavljanje panoa očekuje se ovih dana.

Uz pano, Misija je organizirala prigodni englesko-francuski kviz o Hrvatskoj, kako bi potaknula posjetitelje izložbe, ali i službenike Komisije, koji svakodnevno prolaze pokraj izložbe, da se interaktivno uključe u cijeli projekt i saznaju više podataka o Hrvatskoj kao budućoj 28 članici EU. Pobjednika kviza Misija RH pri EU nagradit će prigodnim poklonom u obliku "hrvatske košare", koja će sadržavati monografiju o Hrvatskoj, izvorne hrvatske proizvode kao što su npr. hrvatski slatkiši, vino i drugi prigodni proizvodi.
 
Izložba je postavljena 4. ožujka a bit će otvorena do 27. ožujka 2009.
 

Pisane vijesti