Ministar Biškupić u Arheološkom muzeju u Osijeku otvorio je stalni postav "Seoba naroda i srednji vijek"

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić otvorio je u Arheološkom muzeju u Osijeku (AMO) stalni postav "Seoba naroda i srednji vijek" koji se sastoji od 151 kataloške jedinice, od kojih su dio u vlasništvu AMO-a, a dio je na duži rok posuđen iz drugih hrvatskih muzeja.

Postavljanje stalnog postava najteži je dio posla, a izlošci svjedoče da su autori sjajno obavili posao, kazao je ministar Biškupić, dodavši kako je "za svaku pohvalu i suradnja dvaju osječkih muzeja, Muzeja Slavonije i Arheološkog muzeja, te da može biti primjer drugim takvim ustanovama".

Podsjetio je na važnost osnutka Arheološkog muzeja, koji je otvoren u studenom 2007. kao nacionalni muzej gdje će biti pohranjena i izložena vrijedna arheološka građa iz pet slavonskih županija. Do sada je država u taj muzej uložila oko 76 milijuna kuna, kazao je ministar Biškupić.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Zvonko Bojčić naglasio je kako je to prvi stalni postav te da obuhvaća razdoblje od 5. do 16. stoljeća. Budući da je riječ o nacionalnom muzeju, jedinom specijaliziranu muzeju za arheologiju istočno od Zagreba, cilj je da se tim i ostalim stalnim postavima prikaže pregled arheološke baštine toga područja - rasprostranjenost, slojevitost, sve važnije kulture, kulturne pojave i arheološka nalazišta.

Stalni postav "Seoba naroda i srednji vijek" nalazi se u trima prostorijama i hodniku na ukupno 180 četvornih metara. U svakoj prostoriji nalazi se opća legenda s povijesnim podatcima, karta nalazišta, vitrine s nalazima i numizmatikom. Poseban prostor odvojen je za romaničko i gotičko sakralno graditeljstvo, kazao je ravnatelj Bojčić.

Važno mjesto zauzimaju i poznate rudinske glave s nalazišta u Rudinama, ostatci benediktinskog samostana sv. Mihovila u zapadnom dijelu Požeške kotline, rekao je Mladen Radić, ravnatelj Muzeja Slavonije, jedan od autora izložbe.

Ministar Biškupić sastao se danas u Osijeku i s gradonačelnikom Antom Đapićem i predsjednikom Gradskog vijeća Draganom Kovačevićem, koji su ga izvijestili o kulturnim projektima u gradu. Ministar je podupro zamisao da se u povijesnoj jezgri Tvrđi pronađe prostor za budući hrvatski lutkarski muzej. (Hina) 


 

Najave