Volonteri UNESCO-ovog Centra za svjetsku baštinu i ove godine u Starogradskom polju na Hvaru

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Filip Bubalo 

U Hrvatskoj se drugu godinu zaredom na Starogradskom polju na otoku Hvaru – zaštićenom svjetskom dobru, od 1. do 10. rujna održava radionica suhozidne gradnje u organizaciji UNESCO-ovog Centra za svjetsku baštinu.

Riječ je o inicijativi Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija u kojoj će u okviru kampanje Volontera svjetske baštine (WHV) 2021. – 2022. „Otpornost i ponovna mobilizacija prema svjetskoj baštini“, nacionalni i međunarodni volonteri surađivati s lokalnim zajednicama na očuvanju naše zajedničke kulturne i prirodne baštine putem konkretnih aktivnosti i promicanja svijesti o njihovoj vrijednosti.

Pod nadzorom stručnjaka, arheologa i arhitekata, volonteri sudjeluju u rekonstrukciji suhozida, jer je cilj projekta obnoviti suhozide pomoću tradicionalne tehnologije gradnje. Posebno je pri tome važno postići cjelovitu obnovu zemljišta nazvanog striga, kao u vrijeme grčke kolonizacije i podjele Starogradskog polja. Nakon niza teorijskih predavanja o suhozidu volonteri uče tehniku suhozidne gradnje, a tijekom radionice organizirani su i stručni obilasci, predavanja i upoznavanje baštine otoka Hvara.
 
U sklopu projekta na Starogradskom polju, volonteri svjetske baštine promiču važnost i ulogu dobara svjetske baštine kao i ulogu lokalne zajednice u očuvanju baštine. U ovoj kampanji koji je organiziralo Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO Ministarstva kulture i medija, u suradnji s Agencijom za upravljanje Starogradskim poljem sudjeluju studenti građevine, arhitekture, umjetnosti i povijesti umjetnosti.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica