O važnosti suradnje mediteranskih zemalja u području kulturne baštine ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek govorila na međunarodnom forumu Circle the Med

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Zagreb, 21. listopada 2021. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na međunarodnom forumu pod nazivom Circle the Med u organizaciji Helenske Republike. Cilj foruma je potaknuti prosperitet i mir zemalja Mediterana zajedničkim gospodarskim i okolišnim politikama putem načela održivog razvoja.
 
Poseban panel na ovoj petodnevnoj konferenciji bio je posvećen kulturnoj baštini, na kojem su sudionici naglasili važnost postizanja ravnoteže između globalizma i očuvanja baštine te osiguranja održivih izvora financiranja. Istaknuta je i važnost suradnje kreatora politika s nevladinim organizacijama koje rade na promociji i zaštiti kulturne baštine, a u pogledu sve prisutnijih rizika koji prijete kulturnoj baštini podcrtan je značaj istraživanja.
 
Ministrica Obuljen Koržinek u svojemu je obraćanju skrenula pozornost na iznimnu povezanost mediteranskih zemalja koja se očituje, među ostalim i u povezanosti kulturnom baštinom. Tako su mnoga zajednička dobra Mediterana, poput umijeća suhozidne gradnje, venecijanskih obrambenih sustava ili mediteranske prehrane, uvrštena na UNESCO-ove popise materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara. S druge strane, mediteranske zemlje suočavaju se s rastućim učincima klimatskih promjena koje izazivaju ne samo brojne toplinske valove i požare već i dugoročne učinke poput podizanja razine mora i temperature mora. No ministrica je posebno istaknula kako kulturna baština može pružiti odgovor na klimatske promjene korištenjem tradicionalnih znanja i vještina kojima su se lokalne zajednice služile stoljećima.
 
Države članice Europske unije i Europska komisija, kao i nevladine organizacije civilnog društva ulažu velike napore u promicanje ove teme, posebno u svjetlu činjenice da kultura i kulturna baština nisu izdvojene kao jedno od prioritetnih područja unutar Europskog zelenog plana. Ministrica je podsjetila da je Republika Hrvatska prepoznala važnost pitanja upravljanja rizicima u kulturnoj baštini te ga je izabrala kao prioritet u području kulture povodom svojeg prvog predsjedanja Vijećem Europske unije 2020. godine. Također, u Zadru djeluje i UNESCO-ov Međunarodni centar za podvodnu arheologiju koji svojim istraživanjima, međunarodnom suradnjom i brojnim promotivnim i obrazovnim događanjima djeluje na očuvanje vrijedne podvodne kulturne baštine.
 
Ministrica Obuljen Koržinek izlaganje je zaključila pozivom na nastavak suradnje i stvaranje sinergije s obzirom na to da je baštinska zajednica globalna zajednica koja razumije moć kulturnih dobara na nebrojene aspekte naših života, od dobrobiti i zaposlenja preko obrazovanja, inovacija i uključivanja mladih do izgradnje mira i integracije. Interdisciplinarna i prekogranična suradnja preduvjet su za ispunjenje potencijala koji nam kulturna baština pruža.

Uz ministricu na panelu o kulturnoj baštini sudjelovali su ministrica obrazovanja, kulture, znanosti i sporta Crne Gore Vesna Bratić, ministar nacionalne baštine, umjetnosti i lokalne vlade Malte José Herrera, iz Europske komisije Anne Grady, Antonia Moropoulou s Nacionalnog tehničkog sveučilišta u Ateni, predstavnik Atlantis Consulting grupe Angelos Manglis, Athanasios Kalogeras iz Atenskog centra za istraživanja i inovacije, Evangelos Gerasopoulos iz Atenskog nacionalnog opservatorija / GEO ureda te predstavnik egipatskog Ministarstva turizma i starina Moamen Othman. 


Pisane vijesti