Državni tajnik Krešimir Partl izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek otvorio ovogodišnje Dane HURiN-a

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

22. studenog 2021. – Hrvatska udruga radijskih nakladnika u partnerstvu sa Zakladom Konrad Adenauer, Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti te tvrtkom Odašiljači i veze okupila je predstavnike lokalnih radijskih postaja, medijskih stručnjaka te regulatornih agencija u jednodnevnom programu radionica i rasprava oko najvažnijih tema i izazova s kojima se ta struka susreće u okolnostima pandemije.

Ovogodišnje Dane HURiN-a otvorio je izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik Krešimir Partl te podsjetio kako je hrvatska Vlada u suradnji s HND-om i Sindikatom novinara izdvojila jednokratne potpore slobodnim novinarima putem Agencije za elektroničke medije te isplate iz fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija uz mogućnost prenamjene vezane uz izvještavanje o pandemiji.

Nadalje, istaknuo je državni tajnik Partl, putem privremenog okvira EU za mjere državne potpore bila je osigurana kreditna linija za kulturne i kreativne industrije po niskim kamatnim stopama uz 100% državno jamstvo, a Vlada je donijela i mjere umanjenja naknade nakladnicima prema  OiV-u za vrijeme prvog vala pandemije te za„očuvanje radnih mjesta“ kojom je obuhvaćen i medijski sektor te su sačuvana brojna radna mjesta.  Također, u okviru sredstava Hrvatske lutrije, osigurana su sredstva za pokretanje sustava potpore profesionalnom novinarstvu putem AEM-a.

„Unatoč svemu što nas je zadesilo, uspjeli smo donijeti Zakon o elektroničkim medija i Zakon o autorskim i srodnim pravima uz široku javnu raspravu i pomoć struke“, istaknuo je Partl te najavio izradu Zakona o medijima. Pomoć struci osigurana je i okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti gdje je Ministarstvo kulture i medija za kulturne i kreativne industrije planiralo 250 milijuna kuna, od čega će jedan dio biti dodijeljen za digitalnu preobrazbu nakladnika radija. U kontekstu širenja dezinformacija, državni tajnik Partl podsjetio je kako je osigurano i 50 milijuna kuna za izradu jedinstvene baze podataka o vlasništvu te izvorima financiranja kao i za uspostavu mreže provjere činjenica čime bi se ojačalo povjerenje u medije.

Uz državnog tajnika Partla na otvorenju je bila načelnica Sektora za medije Ministarstva kulture i medija Nives Zvonarić, a okupljenima su se obratili i predsjednik HURiN-a Željko Švenda, direktor sektora prodaje Odašiljača i veza Marko Serdarević, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti Miran Gosta te ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac.

Na panel raspravama i radionicama struka će se baviti novim Zakonom o elektroničkim medijima, govorit će o radiju u digitalno doba i njegovom potencijalu za napredak i povećanje prihoda te o radijskom programu u vrijeme pandemije, a Hrvatska udruga radijskih nakladnika dodijelit će i godišnje nagrade najboljim djelatnicima i emisijama lokalnih radio-postaja kao i nagradu za životno djelo. 
 

Pisane vijesti