Čestitka ministrice Nine Obuljen Koržinek u povodu Međunarodnog dana arhiva

Foto: Hrvatski državni arhiv

Sačuvajmo baštinu jer arhivi smo (svi) mi! Uz to geslo ovogodišnjeg tjedna arhiva, svim arhivisticama i arhivistima i svima koji zajedno s njima čuvaju dragocjeno arhivsko blago, čestitam Međunarodni dan arhiva!

Zadovoljstvo je vidjeti bogati program koje je i ove godine struka pripremila diljem Hrvatske u okviru Međunarodnog tjedna arhiva, od prigodnih izložbi i zanimljivih predavanja, preko radionica i skupova do predstavljanja publikacija temeljenih na arhivskom gradivu. Sve te promotivne aktivnosti skreću pozornost na neprocjenjive vrijednosti naših arhiva, njihovu važnost i aktivnu ulogu u zajednici i suvremenom društvu. Poznati kao tradicionalni čuvari pisane baštine, arhivi se ovakvim programima dokazuju i kao važni dionici u razvoju demokratskog društva.

Očuvanje arhivskog gradiva jedan je od prioriteta Ministarstva kulture i medija što smo dokazali uvrstivši digitalnu transformaciju arhivskih zapisa u Nacionalni plan oporavka i otpornosti kao jednu od ključnih reformi i investicija. Time će se ojačati nacionalni arhivski informacijski sustav, omogućiti učinkovitije pružanje usluga, brža razmjena podataka, smanjenje troškova, transparentnost poslovanja i zaštita prava građana.
 

Pisane vijesti