Blagoslovom radnika započeli radovi na obnovi zagrebačke katedrale i Nadbiskupskog dvora

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA

20. listopada 2022. – Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je na Kaptolu blagoslovom radnika obilježio početak radova na obnovi kompleksa katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava te Nadbiskupskog dvora Zagrebačke nadbiskupije.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u povodu otvorenja gradilišta istaknula je kako je pred katedralnim kompleksom višegodišnja obnova, s obzirom na to da je riječ o najsloženijem zahvatu obnove i restauracije koja se temelji na prethodnim višedisciplinarnim istraživanjima i tisućama stranica stručne dokumentacije.

„Više od stotinu bilo je samo projektanata, stručnjaka za različite segmente koji su morali raditi na pripremi dokumentacije“, istaknula je ministrica te dodala kako nitko ne može sa sigurnošću reći kada će cjelovita obnova biti privedena kraju. Ministrica je podsjetila da je Ministarstvo kulture i medija iz Fonda solidarnosti EU samo za katedralu osiguralo 190 milijuna kuna, a za nadbiskupski dvor više od 80 milijuna kuna te da su do sada ta dva gradilišta zajedno već „povukla“ više od 70 milijuna kuna.
 
Podsjetimo, zbog niza potresa koji su, počevši s 22. ožujkom 2020. godine, pogodili područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije zagrebački katedralni kompleks pretrpio je štetu velikih razmjera, koja je dodatno pogoršana potresima na području  Sisačko-moslavačke županije. Struka je potom učinila sve kako bi spriječila urušavanja i nastanak novih šteta na katedralnom kompleksu: gornji dijelovi obaju zvonika katedrale uklonjeni su i zamijenjeni jednostavnim križevima, katedrala je zatim učvršćena i osigurana, a postavljenjem skela omogućen je početak cjelovite obnove za koju je struka izradila detaljne elaborate.
 


Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja