50 milijuna eura za potporu inovacijama i održivi urbani razvoj Novog europskog Bauhausa

U okviru Europske urbane inicijative do sredine siječnja 2023. godine otvoren je poziv na podnošenje prijedloga za potporu inovativnim projektima u gradovima i njihovim kapacitetima za održiv urbani razvoj u vrijednosti od 50 milijuna eura.

© ec.europa.eu

Tim se pozivom estetika, održivost i uključenost kao temeljne vrijednosti Novog europskog Bauhausa (NEB) prenose u praksu. Nakon prvih šest projekata NEB-a financiranih u okviru programa Obzor Europa ovim se pozivom, naime, omogućuje provedba druge generacije demonstracijskih projekata Europske urbane inicijative koja se odvija u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).

„Konkretni inovativni projekti kojima se vrijednosti Novog europskog Bauhausa prenose na teren vrlo su važni za uključivu zelenu tranziciju koja nudi visokokvalitetna rješenja za život za sve“, istaknula je predstavljajući taj poziv Povjerenica za koheziju i reforme Europske komisije Elisa Ferreira. Ujedno je pozvala gradove Europske unije da u ostvarivanju svoje kreativne vizije u najvećoj mogućoj mjeri iskoriste mogućnosti financiranja koje nudi europska urbana inicijativa u okviru kohezijske politike kako bi se poboljšao život građana i pružio primjer za rješavanje složenih urbanih izazova u skladu s onime što nudi NEB.

Ističući važnost gradova za održivu transformaciju, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel upozorila je na njihovu jedinstvenu ulogu jer „mogu preobraziti naše životne prostore i način razmišljanja uključivanjem građana, ali i na temelju kulturne raznolikosti i kulturne baštine“. Tim pozivom, zaključila je povjerenica Gabriel, vrijednosti Novog europskog Bauhausa ugrađuju se u izgradnju i funkcioniranje gradova na razini koja je najbliža građanima.

Cilj je poziva pronalaženje projekata koji su pokretači transformacije u gradovima te mogu potaknuti ulaganja i pokretanje drugih projekata u okviru kohezijske politike, u skladu s načelima Novog europskog Bauhausa. Projekti moraju biti povezani sa sljedećim temama:

→ izgradnja i obnova u duhu kružnosti i ugljične neutralnosti
→ očuvanje i revitalizacija kulturne baštine
→ prilagodba i preobrazba zgrada za pristupačna stambena rješenja po pristupačnim cijenama
→ regeneracija gradskih prostora.

Iz EFRR-a financirat će se 80 % troškova odabranih projekata, a svakom se projektu može dodijeliti do 5 milijuna eura. Dio tih sredstava iskoristit će se za prijenos inovativnih rješenja u druge gradove u Europi kako bi imala još veći učinak, posebno u gradovima i regijama kojima je najpotrebnija potpora za prelazak na zelenu budućnost. Dugoročno, gradovi koji će primiti potporu uspostavit će partnerstva s još tri grada zainteresiranima za prijenos rješenja, odnosno ponavljanje projekata ili njihovih dijelova.

Podsjećamo, Novi europski Bauhaus pokrenula je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u rujnu 2021. kako bi se dala kulturološka dimenzija zelenom planu i ubrzala zelena tranzicija s konkretnim promjenama koje obuhvaćaju estetske vrijednosti te vrijednosti održivosti i uključenosti. S druge strane, Europska urbana inicijativa, koja raspolaže s 450 milijuna eura namjenskih sredstava EFRR-a, novi je instrument kojim se podupire urbana dimenzija kohezijske politike u razdoblju 2021. – 2027. Najmanje 8 % sredstava EFRR-a u svakoj državi članici mora se uložiti u prioritete i projekte koje odabiru sami gradovi, a temelje se na njihovim vlastitim strategijama održivog urbanog razvoja.

Osim inovacijama, Europska urbana inicijativa nudi potporu i kapacitetima svih urbanih područja u cijeloj Europi te prikuplja podatke za oblikovanje politika i razmjenu znanja o održivom urbanom razvoju, među ostalim i putem plana EU-a za gradove.

https://www.urban-initiative.eu/news/open-now-european-urban-initiative-innovative-actions-call-proposals
https://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/news/2022/10/10-11-2022-new-european-bauhaus-under-cohesion-policy-eur50-million-call-for-innovative-projects-in-cities

Pisane vijesti