75. obljetnica Talijanske Drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

26. studenog 2021. – Svečanom projekcijom dokumentarnog filma „Voci – prošlost, sadašnjost i budućnost Talijanske Drame” autora Chiare Boscaro, Marca Di Stefana i Antonija Simonea Giansantija proslavljena je 75. obljetnica Talijanske Drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Uputivši čestitke u povodu velike godišnjice jedinog stalnog, profesionalnog talijanskog ansambla u svijetu izvan granica Italije, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek je istaknula kako je riječko kazalište jedna od stožernih ustanova hrvatske kulture u kojoj se ravnopravno s nacionalnim, hrvatskim izričajem od početka njeguje i talijanska riječ.

„Potporom talijanskoj drami, Republika Hrvatska već desetljećima dokazuje prihvaćanje i očuvanje talijanske kulture i svjedoči kako je očuvanje identiteta manjina - obogaćenje vrijednosti vlastite kulture“, rekla je ministrica te dodala kako je riječka Talijanska drama, djelujući u hrvatskom nacionalnom kazalištu jedan od plodonosnih mostova između dviju kultura.

„Od 1946. godine do danas odigrane su na stotine predstava, ostvareno na stotine gostovanja i kooprodukcija s talijanskim i slovenskim kazalištima, a mnogi su hrvatski i talijanski glumci, redatelji i autori svoje najbolje uloge i djela odigrali upravo na sceni Talijanske drame u Rijeci“ rekla je ministrica te čestitala svima koji su svoj umjetnički talent i druga umijeća potrebna za produkciju jednog složenog mehanizma kao što je kazalište, utkali u jedinstveni umjetnički i kulturološki fenomen - Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Okupljenima su se obratili i ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo, intendant HNK Ivan pl Zajc Marin Blažević, izaslanica župana primorsko-goranskog Marina Medarić, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, predsjednik izvršnog odbora Talijanske Unije Marino Corva, ravnatelj Ureda za Narodnosti Republike Slovenije Stanko Baluh te zastupnik za talijansku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru i potpredsjednik Savora Furio Radin.

Talijanski ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci jedini je stalni profesionalni talijanski ansambl koji djeluje izvan granica Italije te je u 75 godina izveo više od 300 premijera na talijanskom jeziku. Svoj je veliki jubilej obilježio i premijerom predstave za djecu „Eclissi“ / „Pomrčina“ autora i redatelja Nenada Pavlovića s obzirom na to da su predstave i programi za djecu oduvijek jedan od glavnih prioriteta Talijanske drame.
 

Pisane vijesti