Izložba u povodu 250. obljetnice prvih hrvatskih novina - zagrebačkog tiskara Antuna Jandere

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Marijan Lipovac

25. studenog 2021. - Povijest i počeci hrvatskog novinstva predstavljeni su izložbom „Zagrebački tiskar Antun Jandera: izložba u povodu 250 godina od izdavanja prvih hrvatskih novina“ koja je ostvarena suradnjom Gradske knjižnice u Zagrebu i Hrvatsko-češkim društvom.

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček Fila otvorila je izložbu, a okupljenima su se obratili i voditeljica Gradske knjižnice Ismena Meić, autori izložbe Marijan Lipovac i Davor Ferković te novi češki veleposlanik u Hrvatskoj Milan Hovorka.
 
Novinama koje je izdavao Čeh Antun Jandera na latinskom jeziku Ephemerides Zagrabienses od kojih nije sačuvan nijedan primjerak, u Zagrebu je 1771. godine počela povijest hrvatskog novinstva. Knjige iz fonda Gradske knjižnice koje je Antun Jandera tiskao tijekom svog djelovanja u Zagrebu od 1766. do 1772., kao što su De regnis Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniae notitiae praeliminares i povijest stolne crkve zagrebačke – Historiarum cathedralis ecclesiae Zagrabiensis Adama Baltazara Krečelića samo su dio građe koja je izložena na izložbi.

http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/zagrebacki-tiskar-antun-jandera-izlozba-u-povodu-250-godina-od-izdavanja-prvih-hrvatskih-novina/59236

Pisane vijesti