70 godina Tiflološkog muzeja obilježeno izložbom „Iskoraci“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto:Renato Vukić


12. prosinca 2023. - Dugogodišnje djelovanje Tiflološkog muzeja predstavljeno je izložbom „Iskoraci - 70 godina Tiflološkog muzeja“, koju je otvorio izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak.

U svom obraćanju državni tajnik Poljičak je istaknuo kako se izložbom želi naglasiti uloga muzeja u poticanju dijaloga, rušenju predrasuda te podržavanju kreativnosti među posjetiteljima. Dodao je kako se upravo u tom izložbenom pregledu pokazalo da se iz muzeja snažnog karitativnog djelovanja Tiflološki muzej razvio u ustanovu koja promiče ideje jednakosti i uključenosti za sve, bez obzira na njihovu socijalnu poziciju, oštećenje vida ili neki drugi oblik invaliditeta. „Tijekom godina muzej je postao korektivnim mehanizmom u društvu, potičući nas da ispravimo negativne predrasude prema osobama s invaliditetom“, rekao je Poljičak. Osvrnuo se i na današnje suvremeno okruženje koje je popraćeno brzim razvojem informacijske i komunikacijske tehnologije te postavlja izazove za sve nas. „Tiflološki muzej uspješno je prilagodio svoje pristupe, istovremeno potičući motivaciju i otvorenost za nove ideje i suradničke projekte“, zaključio je Poljičak te kao primjer naveo likovne radove slijepih autora koji svjedoče o kreativnoj snazi i mašti.
 
Ministarstvo kulture i medija snažno podržava program i rad Tiflološkog muzeja, jer muzeji su općenito  otvorene ustanove, pristupačne i uključive te potiču raznolikost i održivost, među kojima se Tiflološki muzej ističe svojom specifičnošću te širi na druga područja edukacijske rehabilitacije.

 


 

Pisane vijesti