Dodjelom nagrada Hrvatskog muzejskog društva odana priznanja uglednim muzealcima

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA

12.  prosinca 2023. - Nagrada za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva uručena je danas dugogodišnjoj ravnateljici Gradskog muzeja Vukovar Ružici Marić, koja je velikom ljubavlju prema svom gradu, trudom i iznimnim profesionalizmom gotovo iz pepela uspjela obnoviti Muzej te njegovom muzeološkom koncepcijom osvojiti jednu od najprestižnijih svjetskih muzeoloških nagrada. Na prigodnoj svečanosti, na kojoj su dodijeljene i godišnje nagrade za realizirane projekte u 2022. godini, sudjelovao je izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak.

U obrazloženju nagrade HMD-a za životno djelo među ostalim je posebno istaknut rad Ružice Marić tijekom agresije na Hrvatsku 1991., kada je u suradnji s kolegama muzealcima Gradskog muzeja Vukovar radila na zaštiti muzejske građe i njezinog deponiranja u prostore Dvorca Eltz. Već od prvih dana napada na Vukovar fotografiranjem razorenih objekata stvarala je dokumentarnu građu o razaranjima spomenika kulture u Vukovaru i o tome izvještavala stručnu javnost. U progonstvu je nastavila raditi u Muzejskom dokumentacijskom centu u Zagrebu, prikupljajući dokumentaciju o baštini Vukovara i ratnim razaranjima, a kao članica Komisije za pripremu povratka i obnovu Vukovara radi na stvaranju strateškog dokumenta kao polazišta za projekte povratka i obnove Vukovara. 

Bila je članica stručne skupine Ministarstva kulture za povrat muzejskih zbirki otuđenih tijekom Domovinskog rata. U najvećem muzeološkom projektu Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe, koji pod nazivom Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok - Vukovar - Vučedol provodi Ministarstvo kulture i medija, vodila je i koordinirala sve organizacijske, tehničke, muzeološke i financijske postupke kako bi prema muzeološkoj koncepciji koje je autorica i nositeljica s kolegama kustosima Gradskog muzeja realizirala obnovu Gradskog muzeja Vukovar u Dvorcu Eltz.

Podsjećamo, 2016. godine između 49 muzeja iz 24 europske zemlje vukovarski Muzej osvojio je nagradu SILLETTO, koju dodjeljuje Europski muzejski forum i ICOM UNESCO za najbolji europski muzej koji uključuje zajednicu u svoj rad.
Uz nagradu za životno djelo, dodijeljen je i niz godišnjih nagrada te posebna priznanja za projekte realizirane u 2022. godini, a za realiziranu izložbu nagrađen je Gradski muzej Varaždin za izložbu „Dobar tek! Kultura hrane u varaždinskom kraju“ te Prirodoslovni muzej Rijeka za stalni postav Kaštela Zrinski: „Divljina s pogledom na more“. U kategoriji realiziranih izdavačkih projekata nagradu su osvojile Katarina Marić i Sunčica Mustač iz Pomorskog i povijesnog muzeja Istre za publikaciju „Valvasor u Istri: 333. godine od tiskanja knjige 'Slava Vojvodine Kranjske'“.
 
U kategoriji provedenog istraživačkog rada nagrađeni su Jadranka Sulić Šprem iz Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku i Frane Čizmić iz Državnog arhiva Dubrovnik za rad koji je rezultirao izložbom „Početak“. Za provedeni istraživački rad koji je rezultirao publikacijom nagrada je dodijeljena Janji Kovač iz Muzeja Međimurja u Čakovcu za monografiju „Nematerijalna baština Međimurja“.
 
U kategoriji realiziranog pedagoško-edukacijskog programa u 2022. godini za „Nove priče o Benčiću“ nagrađen je Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, a za „Zlatni sjaj naušnica iz Nina i Visočana“ nagrađene su Marina Brkić i Donati Smokrović iz Arheološkog muzeja u Zadru, u kategoriji realiziranog marketinško-propagandnog programa. Galerija umjetnina Split i Narodni muzej moderne umjetnosti nagrađeni su za međumuzejsku suradnju na izložbi „Slava - Hrvatske umjetnice pozdravljaju Kiki Smith“.
 
Uputivši čestitke svim ovogodišnjim nagrađenim muzejskim djelatnicima i njihovim projektima, državni tajnik Poljičak istaknuo je kako su nagrade dodatni poticaj njihovom daljnjem odgovornom, profesionalnom i kreativnom djelovanju. Dodao je kako Ministarstvo kulture i medija podupire nastojanje da dodijeljene nagrade potiču sve one koji svojim radom doprinose razvoju i ugledu muzeja i muzejske struke u Republici Hrvatskoj, ali i izvan njezinih granica. Naglasio je kako su se unatoč svim okolnostima, nakon razdoblja pandemije i izazova obnove muzejskih zgrada od posljedica potresa, muzeji posebno iskazali kao stvaratelji sadržaja. Dodao je kako su se muzeji dokazali i kao ustanove koje istodobno bivaju mjestom zaštite i valorizacije prošlosti, kulturne i povijesne baštine kao i važnim središtem društvenih aktivnosti usmjerenih prema svemu onome što čini naš kulturni i društveni identitet.

 

Pisane vijesti