U Galeriji Kranjčar predstavljena donacija grafičkih ploča Marijana Detonija Muzeju za umjetnost i obrt

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Srećko Budek, MUO

 

12. prosinca 2023. - Izložbom „Marijan Detoni: Od skice do matrice“ Muzej za umjetnost i obrt u Galeriji Kranjčar u Zagrebu predstavio je grafičke ploče koje su obitelji Percl i Löffler-Badžek donirali njegovoj Zbirci grafike, a izložbu je otvorila izaslanica ministrice dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić.

Izrazivši zadovoljstvo što je hrvatska javnost ove godine bila počašćena vrhunskim izložbama, ravnateljica Deranja Crnokić istaknula je kako jedan od najvažnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, Marijan Detoni, zasluženo dobiva još jednu samostalnu izložbu. Naglasila je kako je Ministarstvo kulture i medija u više navrata financijski poduprlo pripremu izložbe, popratna stručna događanja te konzervatorsko-restauratorske radove na matricama, pa i grafičkoj preši koju će javnost imati priliku vidjeti u punom sjaju.

Uz ravnateljicu Deranju Crnokić, na svečanosti otvorenja okupljenima se obratila i voditeljica Zbirke grafike MUO-a dr. sc. Antonia Došen. Predstavljajući vrijedan opus Marijana Detonija, jednog od najistaknutijih umjetnika grafike, osobito u razdoblju između dvaju svjetskih ratova, uz već poznate linoreze, u Galeriji Kranjčar izložena je i dosad rijetko viđena linorezna grafička mapa Tračnice iz 1941. godine. Izložba je realizirana kao jedinstvena prilika za upoznavanje s rasponima grafičkog stvaralaštva istaknutog hrvatskog slikara i grafičara koji je u mediju grafike ostvario  cijeli raspon stilova i izričaja 20. stoljeća, od realizma do apstrakcije.
 

 

 









 


Pisane vijesti