70 godina od osnivanja Muzeja Đakovštine

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Muzej Đakovštine

1. travnja 2022. – Na svečanom obilježavanju i proslavi 70. obljetnice osnutka Muzeja Đakovštine i otvorenju izložbe posvećene dosadašnjim uspjesima te ugledne kulturne ustanove prisustvovao je izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak.

Istaknuvši kako su od naročite važnosti u životnom vijeku Muzeja posljednja dva desetljeća, otkako djeluje u skladnoj historicističkoj katnici u povijesnom središtu Đakova, državni tajnik Poljičak dodao je kako je obnovljena zgrada sretno udomila dragocjenu muzejsku građu. Osvrnuo se i na pitanje rješenja prostora koje je okončano izgradnjom pomoćne zgrade u kojoj su smještene čuvaonica muzejske građe i knjižnica te dodao kako su time stvoreni uvjeti da muzej postane ključna ustanova ne samo za pohranu i istraživanje kulturne baštine Đakovštine već i vibrantno mjesto susreta njezinih žitelja i posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva.

Osnovan krajem 1951. godine, zahvaljujući entuzijazmu zaljubljenika u svoj zavičaj, Muzej je tijekom sedam desetljeća prikupljao, dokumentirao i čuvao predmete koji svjedoče o istaknutoj ulozi đakovačkog kraja u povijesnom, gospodarskom, intelektualnom i kulturnom razvoju Slavonije i Hrvatske. Stalni postav Muzeja temelji se na etnološkoj, kulturnopovijesnoj i arheološkoj zbirci, a osim eksponata stalnog muzejskog postava posjetiteljima se nude i povremene izložbe raznovrsne tematike. Djelatnici Muzeja, uz izložbene aktivnosti, sustavno rade na edukaciji najmlađe publike, a tiskanjem kataloga povremenih izložbi, izdanjima knjiga, Zbornika Muzeja Đakovštine i na izdavačkoj djelatnosti.

https://muzej-djakovstine.hr/



Pisane vijesti | Društvo i zajednica