200. obljetnica Arheološkog muzeja u Splitu

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek je kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovala na svečanom obilježavanju 200. obljetnice rada Arheološkog muzeja u Splitu koje je održano u subotu, 22. kolovoza 2020. godine.U okviru obilježavanja visoke obljetnice otvorena je izložba fotografija „Salona“ autora Vicka Vidana u Marmontovoj ulici te je održan koncertni program opernih arija prvakinje opere HNK Split Terezije Kusanović s prijateljima te Papandopulo kvarteta u Arheološkom muzeju.
 
Ministrica je zahvalila svima koji su pridonijeli radu i razvoju Muzeja te istaknula kako iza svake ustanove stoje ljudi – ravnatelji, zaposlenici, vanjski suradnici i posjetitelji koji Muzeju daju legitimnost postojanja i razlog za kontinuirano poboljšavanje.
„Arheološki muzej u Splitu rastao je i razvijao se u srcu Mediterana, u gradu-spomeniku upisanom na svjetski popis kulturne baštine, gradu-kolijevci Marulićeve Judite, baštineći raskoš mediteranske prirode i duha“, rekla je ministrica te istaknula kako dvije stotine godina kontinuiranog djelovanja dovoljno govori o kvaliteti i dosezima rada u području kulture, kulturne baštine, arheologije i muzeologije toga Muzeja. 

 
Ravnatelj Arheološkog muzeja Ante Jurčević rekao je kako su, u okviru epidemioloških preporuka, pripremili simbolično obilježavanje obljetnice na najprometnijoj ulici u središtu grada gdje je postavljena izložba kojom su željeli približiti arheološki lokalitet Salona o kojem muzej skrbi već 200 godina. Glavni događaj održat će se sredinom prosinca kada će biti predstavljena velika izložba posvećena stotoj godišnjici istraživanja antičke Isse. Tom će prilikom prvi put biti izloženi svi reprezentativni arheološki nalazi koji su pronađeni od početka istraživanja.
 
Potaknuta dolaskom cara Franje I. u Dalmaciju 1818. godine u posjet Splitu i Solinu, Dalmatinska vlada u Zadru dekretom je osnovala Arheološki muzej Split 1820. godine. Kao najstarija muzejska ustanova u Hrvatskoj, Muzej je kroz dva stoljeća brige za hrvatsku kulturnu baštinu prikupio više od sto pedeset tisuća predmeta, a u njemu su radili neki od najznačajnijih hrvatskih znanstvenih i kulturnih djelatnika. 
 
Arheološki muzej Split u povodu visoke obljetnice pripremio je niz aktivnosti kojima će u narednim mjesecima obilježavati taj važan jubilej koji će zaključiti u prosincu otvorenjem izložbe posvećene arheološkim istraživanjima helenističkog i antičkog grada Isse, današnjeg grada Visa te Svečanom akademijom koja će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

 


Pisane vijesti