Otvoren natječaj za Nacionalni program stipendiranja L'Oréal-UNESCO „Za žene u znanosti“ 2024.

6. studenoga 2023. - L'Oréal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, osamnaestu godinu zaredom objavljuju natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“. Četiri hrvatske znanstvenice bit će nagrađene stipendijama u vrijednosti od 5.000 €.


Natječaj je otvoren od 6. studenoga do 4. prosinca 2023. godine, a prijaviti se mogu sve znanstvenice na posljednjoj godini doktorskog studija koje su mlađe od 35 godina te čiji je istraživački rad prijavljen u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske.

Za stipendiju Nacionalnog programa stipendiranja L'Oréal-UNESCO „Za žene u znanosti“ 2024. mogu se prijaviti znanstvenice koje:
  • su polaznice doktorskog studija iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja prirodnih znanosti, 
  • su u posljednjoj godini izrade doktorske disertacije koju provode na znanstvenim institucijama u Republici Hrvatskoj, 
  • nisu starije od 35 godina na dan zatvaranja natječaja (4. prosinca 2023. godine), 
  • se do sada nisu prijavljivale za Nacionalni program stipendiranja L'Oréal-UNESCO „Za žene u znanosti“, 
  • imaju hrvatsko državljanstvo te prebivalište u Republici Hrvatskoj.

O dobitnicama stipendija među prijavljenim kandidatkinjama odlučuje Izborno povjerenstvo sastavljeno od uglednih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom Izbornog povjerenstva programa „Za žene u znanosti“.
Sve prijave za Nacionalnu stipendiju „Za žene u znanosti“ moraju sadržavati ispunjeni Obrazac za prijavu i odgovarajuću dokumentaciju (preslike).

Prijave se šalju putem elektroničke pošte Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija (unescocro@min-kulture.hr) s naznakom „Prijava za stipendiju Nacionalnog programa stipendiranja L'Oréal-UNESCO „Za žene u znanosti“, najkasnije do 4. prosinca 2023. u ponoć.

Izbor stipendistica bit će dovršen u travnju 2024. godine.