Smjernice za digitalizaciju kulturne baštine





Smjernice za digitalizaciju kulturne baštine (.docx) izrađene su u sklopu projekta „e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine“ sufinanciranog u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ministarstvo kulture i medija Projekt provodi u suradnji s četiri projektna partnera, Hrvatskom radiotelevizijom, Hrvatskim državnim arhivom, Muzejom za umjetnost i obrt te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Cilj Smjernica za digitalizaciju kulturne baštine je uspostavljanje i poticanje sustavnog i ujednačenog pristupa digitalizaciji građe u kulturnim ustanovama te stvaranje jedinstvenih i usklađenih normi i specifikacija u svezi s postupkom i parametrima digitalizacije.

Smjernice su izradili članovi Radne skupine za izradu uputa i smjernica za digitalizaciju kulturne baštine: Koraljka Kuzman Šlogar, Arian Rajh, Tihomir Tutek, Blago Markota, Borut Kružić, Mladen Burić, Goran Zlodi, Karolina Holub, Renata Petrušić, Hrvoje Gržina, Nenad Bukvić, Marijana Tomić, Jelena Balog Vojak, Boris Bosančić, Ivana Dević, Suzana Purišić i Marija Šiša Hrlić.

Smjernice za digitalizaciju kulturne baštine nadopunjene su Prilogom Upute za pripremu građe za digitalizaciju u srpnju 2023. godine. Također, prilikom izrade navedenog poglavlja postojeće Smjernice su ažurirane novim podatcima koji se ponajviše odnose na aktualne zakonske odredbe i prakse u digitalizaciji video gradiva. Prilog Upute za pripremu građe za digitalizaciju sadrži vrijedne informacije kojima je cilj olakšati organizaciju procesa digitalizacije kulturnim ustanovama.

Poglavlje Priprema građe za digitalizaciju izradili su članovi Radne skupine za izradu Uputa za pripremu građe za digitalizaciju: Jacqueline Balen, Jelena Balog Vojak, Tamara Bregeš, Nenad Bukvić, Mladen Burić, Jelena Duh, Matilda Justinić , Hrvoje Križevan, Tajana Pleše, Ana Radić Bizjak, Đuro Singer, Ana Stolar i Jasmina Tunjić.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj