Svečana dodjela nagrade Europske unije za književnost 2013.

Dvanaest dobitnika će biti uručena nagrada Europske unije za književnost 2013. na posebnoj svečanosti koja će se održati 26. studenog u koncertnoj dvorani Noble u Bruxellesu. Dobitnicima će nagradu uručiti europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou, a na samom događaju će prisustvovati i vodeći predstavnici iz sfere književnosti, kulture i politike.

Ovogodišnji dobitnici nagrade su: Isabelle Wéry (Belgija), Faruk Šehič (Bosna i Hercegovina), Emilios Solomou (Cipar), Kristian Bang Foss (Danska), Meelis Friedenthal (Estonija), Lidija Dimkovska (Makedonija), Katri Lipson (Finska), Marica Bodrožić (Njemača), Tullio Forgiarini (Luxemburg), Ioana Pârvulescu (Rumunjska), Gabriela Babnik (Slovenija) i Cristian Crusat (Španjolska).

Nagrada Europske unije za književnost, pokrenuta 2009. godine, prepoznaje najbolje nade europske književnosti, ističe kreativnost i različitost europske suvremene književnosti te promovira izdavanje, prevođenje i čitanje knjiga iz drugih zemalja. Natjecanje je bilo otvoreno za prijavitelje iz 37 različitih zemalja članica Programa EU Kultura. Ova nagrada je jedinstvena jer je jedina takvog tipa koja se fokusira na potporu književnicima u usponu koji dolaze iz tolikog broja velikih i malih zemalja s različitim jezičnim pozadinama.

Više...