Ruksak (pun) kulture na Odisejevom otoku i Čudesna šuma u atriju PŠ Luka Šipanska (14. i 15. listopada 2014.)

Ruksak  (pun) kulture na Odisejevom otoku
 
    Ruksak (pun) kulture na krajnji jug Hrvatske, na otok Mljet doveo je kazališnu predstavu Čudesna šuma koju je učenicima Osnovne škole Mljet i Područne škole Goveđari izvelo Kazalište Tvornica lutaka. Osnovna škola Mljet nalazi se u Babinom Polju i ukupno je pohađa 50 učenika.
    Za Ruksak (pun) kulture i članove ansambla Kazališta Tvornica lutaka na Odisejevom je otoku sve započelo usponom uzbrdo. Kada je scenografija prebačena u dvorište škole i uspješno postavljena, program je krenuo.

    Predstava Čudesna šuma Kazališta Tvornica lutaka govori o tri prijatelja. Renato (tumači ga Damir Poljičak), Mislav (Ivan Magud) i Domagoj (Ivan Grčić) svake se godine nađu na Renatovom rođendanu te se prisjećaju djetinjstva i dana kada su imali više vremena jedan za drugoga.
    Predstava je igrana na otvorenom što je malim gledateljima osiguralo poseban doživljaj kojega nije omela ni kiša. Iako je jednim dijelom predstava bila praćena kišom, glumci su također iskoristili priliku i odigrali za djecu nezaboravnu izvedbu u posebnom ambijentu i s prirodnim kulisama – panorami otvorenog mora. Za tehniku se brinuo Goran Stanilović.

    Nakon predstave učenici od 1. do 4. razreda Osnovne škole Mljet (25 učenika) i Područne škole Goveđari (4 učenika) te djeca Igraonice kulture Udruge Mljet (7 djece) sudjelovali su na radionici Ive Lipovac, lutkarske pedagoginje Zagrebačkog kazališta lutaka u kojoj su sami izrađivali svoju čudesnu šumu.
    U programu su sudjelovale i učiteljice Nike Klobas, Katica Gustin i Dijana Palunčić.
 

Čudesna šuma u atriju PŠ Luka Šipanska

    Ruksak (pun) kulture je, nakon Mljeta, stigao na otok Šipan gdje je u Područnoj školi Luka Šipanska, koja je u sastavu OŠ Ivana Gundulića iz Dubrovnika, Kazalište Tvornica lutaka također odigralo predstavu Čudesna šuma.
 
    Nakon izrazito toplog dočeka u školi, Glumci predstave Čudesna šuma na Šipanu nisu zbog vremenski prilika mogli odigrati ambijentalnu predstavu već su je igrali u atriju škole. Nakon predstave održana je radionica pod umjetničkim vodstvom Ive Lipovac. U radu radionice su, osim učenika s otoka Šipana – Područna škola Luka Šipanska (29 učenika) i Područna škola Suđurađ (2 učenika) - sudjelovali i učenici Područne škole Koločep (2 učenika) s otoka Koločepa i Područne škole Lopud (5 učenika) s Lopuda.
    Na radionici su učenici izrađoivali svoju čudesnu šumu, a u tomu su im se pridružili i njihovi učiteljima.

    Na programu Ruksak (pun) kulture iz Područne škole Luka Šipanska sudjelovali su učitelj Ivan Perak (likovna kultura), Tina Milošević (talijanski jezik i geografija), Stjepan Koporčić (razredna nastava), Ivan Marić (hrvatski jezik i povijest), Mario Čurković (vjeronauk) i voditelj škole Marin Muratti (matematika),iz PŠ Suđurađ Paula Popović (razredna nastava),  iz PŠ Koločep učiteljica Jasmina Dragović (razredna nastava) i PŠ Lopud Terezina Svetac (razredna nastava) i Ana Trbara (informatika, matematika, fizika).
 
  • Otok Mljet - Babino polje












 
  • Luka Šipanska