Dizajnerska početnica u Sukošanu i Debeljaku (1.10.2014.)

   Poslije radionice Zavičajni totemi, koja je održana u Lišanima Ostrovičkim u Ravnim kotarima, Ruksak (pun) kulture održao je 1. listopada 2014. godine program radionica Dizajnerska početnica u Osnovnoj školi Sukošan i Područnoj školi Debeljak. Edukativno – umjetnički program Dizajnerska početnica ostvaren je u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom, a čine ga likovne, grafičke i dizajnerske radionice pod stručnim vodstvom dizajnera i grafičara, članova Hrvatskog dizajnerskog društva. U Osnovnoj školi Sukošan, u sklopu programa Dizajnerska početnica održana je radionica Nauči share-ati humanitarno, a u Područnoj školi Debeljak održane su radionice Moć boja i Japanski uvez knjige.
 
     U Područnoj školi Debeljak program Dizajnerske početnice pratili su učenici razredne nastave, koji su sudjelovali u dvije specijalizirane radionice. Prvu je, pod nazivom Moć boja, za učenike prvog i drugog razreda, vodila magistra dizajna Maja Subotić. Drugu radionicu, nazvanu Japanski uvez knjige za učenike trećeg i četvrtog razreda vodio je magistar primijenjene grafike Dragan Kordić. U radionici Moć boja sudjelovalo je 15 učenika i njihova učiteljica Ljiljana Petrić. Učenici su se na radionici upoznali sa svijetom boja i tehnikama miješanja boja. Izrađivali su razglednice tako da su foto papir umočili u vodu u koju su prethodno ulili akrilnu boju te tako izradili mnoštvo šarenih i maštovitih razglednica. Radionicu Moć boja učenici su završili eksperimentom pod nazivom Eksplozija boja u kojem su, prema uputama Maje Subotić, u posudicu s mlijekom kapnuli nekoliko kapi prehrambenih boja i dodali tekući sapun. Površina mlijeka postala je magična paleta boja.
     Radionica Japanski uvez knjige odvijala se istodobno kada i radionica Moć boja. U susjednoj je učionici Dragan Kordić dvadeset i četvero učenika četvrtog razreda poučavao osnovama grafičkog dizajna. Mali dizajneri izradili su šarene stranice od raznovrsnog papira te korice knjižica na kojima su izbušili rupe i povezali ih iglom i koncem. U izradi raznovrsnih šarenih knjižica, blokića i spomenara učenicima je malu pomoć pružila i učiteljica Darja Ročak.
 
     Dvedeset učenika 8. razreda Osnovne Škole Sukošan sudjelovalo je u radionici Nauči share-ati humanitarno, koju su članovi Hrvatskog dizajnerskog društva održali u sklopu radioničkog programa Dizajnerska početnica.
     Tijekom radionice učenici su učili kako osmisliti, dizajnirati, urediti, prezentirati i pokrenuti humanitarnu kampanju. U ovom slučaju radilo se o doniranju odjeće, iako se učenike uputilo da se kampanja može pokrenuti za svako bitno pitanje s kojim se određena sredina susreće. Voditeljice radionice Dora Bilandžić i Adriana Pavelić osmašima su objasnile kako je dobar slogan ključan za uspjeh kampanje, baš kao i popratna grafika. Učenici su sami imali priliku osmisliti slogan, grafički ga urediti, dodati crteže te kasnije sve to prebaciti na kartonske stošce koji su onda korišteni za prikupljanje odjeće koja više nije potrebna. Na zadovoljstvo svih, i sudionika i voditelja, radionica je rezultirala kampanjom koja je odmah i postavljena u hodnicima Osnovne škole Šukošan.
 
  • Mali dizajneri iz PŠ Debeljak
     






















 
  • „Nauči share-ati humanitarno“