Lutke „zalutale“ u Kraljevicu (Primorsko-goranska županija) 13. lipnja 2024. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Umjetničko-edukativni projekt „Lutkofor“ koji objedinjuje kazališnu izvedbu i radionicu održan je u okviru programa Ruksak (pun) kulture 13. lipnja 2024. godine u Osnovnoj školi Kraljevica u Kraljevici. Na izvedbi i radionici sudjelovalo je 24 učenika 4. razreda i tri odgojno-obrazovna djelatnika. Dramsku radionicu su vodili Petra Vučković i Aleksandar Đaković, a likovnu Marija Volkmer i Zlatko Vicić.

Program „Lutkofor“ uključuje predstavu i radionicu. Predstava tematizira nastajanje lutkarske predstave i djeca kroz priču upoznaju ključne elemente i figure koje stvaraju jednu predstavu. Na samom kraju predstave koja završava kao uvod u radionicu, glumci Petra Vučković i Alex Đaković su zamolili djecu da im pomognu napraviti lutkarsku predstavu i tako započinje podjela uloga i zadataka.
Četiri učenika su pripremala tekst za uloge tri praščića i vuka, tri učenice su pripremile uvodni song, a dvoje najavu predstave. Sva ostala djeca su sudjelovala na likovnom dijelu radionice koja uključuje izradu lutaka tri praščića, vuka, zatim scenografije - tri kućice, pod vodstvom Marije Volkmer i Zlatka Vicića koji su ujedno djeci objašnjavali što je bitno pri izradi lutke koja će se animirati. Dvoje učenika je izrađivalo plakat, a dvoje su pripremali ulaznice. Na kraju su djeca izvela svoju predstavu sa štapnim lutkama na posebno pripremljenom paravanu kojeg osigurava kazalište, a samoj izvedbi prethodi najava i izvedba songa. Po završetku učiteljima Sunčici Vučković i Dejanu Tijanu podijeljeni su radni listovi za njihove učenike kako bi mogli s njima na nekom od idućih sati ponoviti naučeno na radionici.

Ravnatelji škole Davor Juriša prisustvovao je dijelu programa, pogledao je izvedbu svojih učenika, dok su učitelji prisustvovali cijelo vrijeme na izvedbi i radionici. Na samom kraju glumci su uputili djecu i učitelje kako mogu nastaviti koristiti naučeno pri izradi lutaka i postavci male predstave.