Program „Rođeni za čitanje“ predstavlja se na Interliberu

Slika /slike/fotogalerija/RZCcHp1IBRV.jpeg

6. studenog 2023. - Na Međunarodnom sajmu knjiga - Interliberu  koji se otvara sutra i traje do 12. studenog na Zagrebačkom velesajmu, Ministarstvo kulture i medija predstavit će „Rođeni za čitanje“- nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi.

U paviljonu 7 na štandu 33A postavljen je poseban kutak posvećen najmlađim čitateljima koji će uz druženje sa slikovnicama primjerenima njihovom uzrastu moći svakodnevno sudjelovati u posebno osmišljenim programima koje je za njih pripremilo Ministarstvo kulture i medija. Tamo će se dva puta dnevno, u 11,00 i 18,00 sati održavati lutkarska predstava „Bebe su super“ Umjetničke organizacije LOFT i redateljice Morane Dolenc te „kamišibaj“ predstava „Moj medo“ Udruge Kozlići, koje su nastale prema motivima istoimenih slikovnica autora Ivane Guljašević Kuman, Brune Kumana i Ivane Musić koje je Ministarstvo kulture i medija objavilo u sklopu programa „Rođeni za čitanje“. Prostor programa „Rođeni za čitanje“ prilagođen je djeci kao posebno mjesto za čitanje slikovnica koje su ustupili hrvatski nakladnici, pa pozivamo sve roditelje na zajedničko čitanje s djecom. U subotu 11. studenoga  s početkom u 16,00 sati likovnu radionicu za djecu od 3 do 7 godina vodi nagrađivana umjetnica Klasja Habjan.

U okviru Premium programa Zajednice nakladnika i knjižara u petak, 11. studenoga u 19,00 sati u paviljonu 6 organizira se okrugli stol o važnosti čitanja djeci od najranije dobi na kojem sudjeluju: stručna suradnica i začetnica programa, pedijatrica Marija Radonić, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Anita Peti Stantić, ravnateljica Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu i voditeljica kampanje Čitaj mi Kristina Čunović, odgajateljica DV Sunčana Ivančica Žeravica, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju Mirjana Kolarek Karakaš, voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija Maja Zrnčić, glumac Ivan Đuričić i glumica i redateljica Sara Stanić, uz moderatoricu Vlatku Kolarević.

Čitalačka pismenost jedna je od važnih životnih vještina koja utječe na zdravlje, stoga je namjera ovog programa da poticanje čitanja djeci od najranije dobi postane sastavni dio preventivnih i javnozdravstvenih mjera u promidžbi zdravlja djece. Podsjetimo, glavni cilj programa „Rođeni za čitanje“ je educirati roditelje na redovitim pedijatrijskim pregledima o važnosti čitanja naglas za sveukupni djetetov razvoj.  Provodi se kao mjera Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja kojeg je usvojila hrvatska Vlada s ciljem poticanja međusektorskog povezivanja i suradnje svih institucionalnih i izvaninstitucionalnih sudionika na području poticanja čitanja, pa tako program zajednički provode Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo zdravstva uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva.

 

>>> Program „Rođeni za čitanje“ posvećen najmlađim čitateljima na Interliberu





 

Najave