Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska umjetnika Ivana Faktora

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut obitelji povodom odlaska gospodina Ivana Faktora, uglednog hrvatskog umjetnika i galerista.
 

„Prateći umjetnički rad Ivana Faktora od sredine sedamdesetih godina kada je počeo objavljivati svoje prve eksperimentalne filmove, svjedočili smo ostvarenjima koja su ostavila dubok trag u hrvatskoj umjetnosti. Pripadajući generaciji koja je umjetnost promišljala analitički i konceptualno, Ivan Faktor kontinuirano je težio pomicanju i dokidanju granica umjetničkih disciplina, djelujući u mediju filma, videa i fotografije, ostvarujući zapažene prostorne instalacije, akcije, performanse i kazališne scenografije. 

Čitav svoj umjetnički i prekratak životni vijek Ivan Faktor posvetio je aktivnom radu u formiranju likovnog zemljovida Osijeka i Slavonije. Istodobno s bogatom umjetničkom karijerom svoj je zavičaj zadužio vođenjem umjetničkih udruga, galerije Kazamat i Gradske galerije Osijek te uređivanjem filmskih programa. Ivana Faktora pamtit ćemo i kao emotivnog kroničara atmosfere ratnog Osijeka. Agoniju grada zabilježio je iznimnim autorskim rukopisom ističući čvrstu želju za opstankom, stvorivši jedinstvenu umjetničku posvetu svomu gradu. 

Nastupao je na najvažnijim međunarodnim umjetničkim manifestacijama kao što je bijenale u Sao Paolu i Venecijanskom bijenalu, a njegov posljednji kratkometražni dokumentarni film „Bol“ premijerno će biti prikazan na uglednom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu. Za svoj rad zasluženo je ovjenčan priznanjima struke, Nagradom „Vladimir Nazor“ i Nagradom „Oktavijan“, a bio je posebno cijenjen i voljen među prijateljima i kolegama s kojima je često surađivao.“
 



Pisane vijesti