Znanstveni kolokvij „Šibenik i šibenski kraj u razdoblju hrvatskog narodnog preporoda“

  • Slika
  • Slika
Foto: Grad Šibenik 

25. studenog 2022. – U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku održan je znanstveni kolokvij „Šibenik i šibenski kraj u razdoblju hrvatskog narodnog preporoda“ u organizaciji Državnog arhiva u Šibeniku, Hrvatskog instituta za povijest, Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i Muzeja grada Šibenika.
 
Okupljene stručnjake i zainteresiranu javnost pozdravio je izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak te istaknuo važnost obilježavanja 150. obljetnice prijelomnih događaja za noviju povijest Šibenika koji su odredili razvoj grada u 19. i 20. stoljeću. „Upravo su dugogodišnja narodnjačka uprava u šibenskoj općini, započeta u siječnju 1873.,  kao i aktivnosti šibenskih narodnih zastupnika u Dalmatinskom saboru, osim jačanja hrvatskog identiteta grada, Šibeniku osigurali cjelovitu preobrazbu u urbano središte kakvo danas poznajemo“, zaključio je državni tajnik Poljičak zahvalivši organizatorima i sudionicima kolokvija.
 
U svojim izlaganjima okupljeni znanstvenici predstavili su rezultate recentnih istraživanja političkih, društvenih, gospodarskih i kulturnih zbivanja u razdoblju prihvaćanja i jačanja procesa hrvatske nacionalne integracije u Šibeniku i Dalmaciji u drugoj polovici 19. stoljeća. 
 
Obilježavanje 150 godina od pobjede Narodne stranke na općinskim izborima u Šibeniku nastavit će se 14. siječnja 2023. godine otvorenjem prigodne izložbe koju organiziraju Državni arhiv u Šibeniku i Muzej grada Šibenika.

Pisane vijesti