Državni tajnik Krešimir Partl održao sastanak sa zamjenicom ministra kulture Republike Bugarske Borislavom Tanevom

  • Slika
  • Slika
25. studenog 2022. – Državni tajnik Krešimir Partl sastao se sa zamjenicom ministra kulture Republike Bugarske, pijanisticom Borislavom Tanevom, koja u Zagrebu boravi povodom koncerta Sofijske filharmonije, koja će uz solista Veska Eschkenazyja nastupiti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u subotu 26. studenog 2022. godine.
 
Državni tajnik Krešimir Partl i Borislava Taneva izrazili su zadovoljstvo bilateralnim odnosima dviju država koji se posebice dobro razvijaju u području kulture, kao i specifičnim projektima u okviru bilateralnog programa suradnje između dvaju ministarstava, potpisanog u Sofiji u listopadu 2021. godine. Razgovarali su o uspostavi bolje povezanosti i suradnje između hrvatskih i bugarskih ustanova i umjetnika u području izvedbenih umjetnosti, umjetničkog obrazovanja i autorskih prava. Republika Bugarska i Republika Hrvatska zbog svojih bi tradicionalno dobrih, povijesno uvjetovanih kulturnih veza mogle upravo putem kulture, umjetnosti i sporta ostvariti još intenzivniju suradnju.
 
Osobito je naglašena potreba povezivanja te suradnje i razmjene znanja i iskustava u zaštiti kulturne baštine, kao i izravne suradnje gradova na popisu zaštićene svjetske baštine UNESCO-a poput bugarskog grada Nеsebăra i Dubrovnika u Hrvatskoj.
 
Osvrnuli su se na poteškoće koje je uzrokovala pandemija virusa COVID 19, a državni tajnik Partl izvijestio je bugarsku delegaciju o aktivnostima koje je Ministarstvo kulture i medija poduzelo u okvirima mjera za oporavak i otpornost kulturnog, kreativnog i medijskog sektora u protekle dvije godine, s obzirom na okolnosti pandemije virusa COVID 19 te dvaju potresa koji su nanijeli velike štete kulturnoj baštini, kao i na trenutne političke okolnosti s kojima se Europa suočava.
 
Tom su prilikom razmijenili iskustva u korištenju fondova Europske unije u području projekata digitalizacije u muzejskoj, arhivskoj i galerijskoj djelatnosti, kao i u području medija i audiovizualne djelatnosti. Iskazan je interes pokretanja zajedničkih projekata suradnje u području glazbeno-scenskih, likovnih, književnih, audiovizualnih, muzejsko-galerijskih, interdisciplinarnih te ostalih kulturnih djelatnosti, a osobito mogućnost povezivanja nacionalnih festivala obiju zemalja.
 
U pratnji zamjenice Borislave Taneve bile su veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Genka Vasileva Georgieva i Lila Georgieva, zadužena za poslove u kulturi i obrazovanju u veleposlanstvu Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj. Uz državnog tajnika Partla sastanku su prisustvovale ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić i viša stručna savjetnica u Službi za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Lidija Zozoli.

Pisane vijesti