Živa baština: izložba nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

28. studenog 2022. – U predvorju Gradske kuće u Subotici otvorena je izložba nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji pod nazivom Živa baština.

Izložba predstavlja 22 elementa bogate nematerijalne baštine iz područja jezika, običaja, glazbe, plesa, tradicijskih umijeća i obrta kao što su bunjevački i šokački govori bačkih Hrvata, Dužijanca, tamburaške prakse, stvaralaštvo u tehnici slame, umijeće izrade šlinga, vinogradarski običaj proslave svetog Vinka (Vincencija) i »kraljci« u Rumi, Veliko prelo u Subotici, bećarac, ophod betlemaša u Srijemu, golubinačke mačkare, običaj »tuta« u Plavni, običaj zvonjenja za pokojnike u Surčinu, tradicijsko dvoglasno pjevanje šokačkih Hrvatica iz Monoštora, »polivači«, čuvari Isusova groba, duhovski ophod »kraljica«, bunjevačko momačko kolo, priskakanje Ivanjske vatre, priprema kruha »božićnjaka«, umijeće izrade bunjevačkih i šokačkih papuča (papučoš) i drugo.
 
Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek voditelj Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Mladen Kuhar otvorio je izložbu uz zahvalu svim pojedincima, nositeljima kao i udrugama građana i društvima koji marljivo rade na očuvanju nematerijalne kulturne baštine.
 
Ističući važnost kvalitetne institucionalne suradnje koja je zaslužna i za realizaciju ove izložbe i projekta, Kuhar je poručio kako „gradeći kulturne mostove između brojnih lokalnih zajednica, regija i država, nematerijalna baština ispunjava svoju ulogu povezujućeg čimbenika koji okuplja, obnavlja i potiče kulturni dijalog“.
 
Okupljenima su se obratili i bivši ravnatelj ZKVH-a i aktualni ministar za ljudska i manjinska prava Republike Srbije Tomislav Žigmanov, dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku dr. sc. Ivan Trojan te v. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković. Otvorenju izložbe prisustvovali su i regionalna koordinatorica za nematerijalno kulturno naslijeđe za Vojvodinu dr. sc. Tatjana Bugarski te generalni konzul Republike Hrvatske u Srbiji Velimir Pleša, kao i predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje, Grada Subotice i Novinarske izdavačke kuće »Hrvatska riječ«.
 
Važno je istaknuti kako je izložba realizirana u okviru prekograničnog projekta pod nazivom Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji u funkciji razvoja i suradnje koji je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, a Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata provodi ga u partnerstvu s Filozofskim fakultetom iz Osijeka. Projektu su prethodile dugogodišnje aktivnosti u suradnji s Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Odsjekom za kulturnu antropologiju i etnologiju te drugim institucijama i pojedincima, u okviru kojih su provedena terenska istraživanja studenata te stručno obrađeni i u monografijama publicirani elementi baštine ovdašnjih Hrvata.
 
Izložbu Živa baština prati i reprezentativni katalog (kao prvo izdanje u novopokrenutoj ediciji posvećenoj nematerijalnoj baštini), izrađeni su promotivni film kao i prezentacija sadržaja, dostupni na mrežnoj stranici ZKVH-a (www.zkvh.org.rs/katalog-nkb-hrvata-u-srbiji).Pisane vijesti