Zgrada „Gradske munjare“ – obnovljen vrijedan primjer industrijskog razvoja grada Petrinje

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Grad Petrinja

6. travnja 2024. - Obnovom zgrade „Gradske munjare“, vrijednog primjera industrijskog razvoja grada Petrinje, i njezinom prenamjenom iz zgrade za proizvodnju struje u multimedijski centar stvoreno je novo središte kulturnog života Petrinje.

Obnovljenu zgradu „Gradske munjare“ otvorila je gradonačelnica Magdalena Komes s izaslanikom ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, ravnateljem Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislavom Petrincem. Čestitajući svima koji su pridonijeli obnovi i revitalizaciji zgrade u novo kulturno središte grada Petrinje, u svom pozdravnom govoru ravnatelj Petrinec podsjetio je na prve dane nakon razornog potresa kada su konzervatori  započeli s organizacijom spašavanja, evakuacije i pohrane pokretne kulturne baštine, inventara i zbirki kao i pohrane arhivske i knjižne građe u čuvaonicama. „Usporedno s evakuacijom pokretnih kulturnih dobara“, istaknuo je ravnatelj Petrinec, „timovi Ministarstva kulture i medija proveli su popise i procjene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima te utvrdili štete na 153 pojedinačno zaštićena nepokretna kulturna dobra i na više od 500 povijesnih građevina unutar kulturnopovijesnih cjelina na području Sisačko-moslavačke županije, koje su se s naknadnim podrhtavanjima povećavale“. Kao važan korak istaknuo je izradu Programa cjelovite obnove kulturnopovijesnih cjelina gradova Petrinje, Gline i Siska. Posebno je naglasio kako je prioritet bilo provođenje hitnih mjera zaštite kojima je cilj bio sigurnost ljudi i sprječavanje nastanka daljnjih šteta od naknadnog urušavanja, ali i uspostave sigurnosnih uvjeta za detaljan pregled i izradu dokumentacije projekta konstrukcijske i cjelovite obnove kulturne baštine. Podsjetio je i kako su odlukom ministrice Obuljen Koržinek osigurana sredstva za ukupno 26 pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara u Petrinji, od čega je za izradu projektne dokumentacije i početak konstrukcijske obnove u 2022. godini izdvojeno ukupno 20.000.000,00 kn, a za radove na ukupno 22 zgrade 41.444.183,72 eura. Ravnatelj Petrinec je izvijestio kako je do sada obnova potpuno završena na obiteljskoj kući u ulici M. Gupca 21, zgradi upravitelja Munjare i samoj zgradi Munjare, a do kraja godine očekuje se završetak svih započetih programa i vraćanje života u sam povijesni centar grada.
 
Pozdravnim govorima na otvorenju su se obratili i gradonačelnica Magdalena Komes i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, o povijesti Gradske munjare govorio je Domagoj Bernić, a multimedijski sadržaj novog centra započeo je glazbenim i dramskim nastupima te izložbom slikara Davora Žilića.
 
Podsjećamo, zgrada pogona Munjare - kompleks izgrađen 1911. godine sa secesijskim dekoracijama na pročeljima - zbog posljedica potresa u prosincu 2020. godine te naknadnih potresa koji su uslijedili pretrpjela je razorna oštećenja. Prema „Programu cjelovite obnove Kulturno-povijesne cjeline grada Petrinje“, zgrada pogona Munjare obnovljena je faksimilnom rekonstrukcijom cjeline zgrade, a pri obnovi je vraćeno izvorno oblikovanje, provedena je restauracija i ponovna ugradnja sačuvanih izvornih elemenata zgrade s metalnim natpisom na krovu. Ministarstvo kulture i medija financiralo je putem „Programa obnove pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara centra Petrinje“ izradu projektne dokumentacije i cjelovitu obnovu. U okviru programa obnove zgrada javne i društvene namjene u nadležnosti  Ministarstva kulture i medija putem Fonda solidarnosti EU i NPOO-a ukupno je:
-           11 programa u Gradu Petrinji
-           23 programa u Gradu Sisku
-           14 programa u Gradu Glini
-           1 program u Općini Topusko
-           29 programa u suradnji sa Sisačkom biskupijom.
 


Petrinja, zgrada pogona Munjare (nakon potresa) 

  •  
 


Pisane vijesti