Završena prva cjelovita obnova na zgradi pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra – Petrinja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

30. listopada 2023. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima obišla je danas prvo pojedinačno zaštićeno kulturno dobro na kojem su završeni radovi cjelovite obnove nakon potresa te održala sastanke sa  sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom i gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes i suradnicima.

U okviru programa koji zajedno provode Ministarstvo kulture i medija i Grad Petrinja obnavlja se 26 pojedinačno zaštićenih kuća u kulturnopovijesnom središtu Petrinje. Završeni su radovi cjelovite obnove na obiteljskoj kući sagrađenoj oko 1910. godine na adresi Matije Gupca 21, u Petrinji. Cjelovitoj obnovi prethodila su geomehanička i restauratorska istraživanja u sklopu kojih je nađen izvorni oslik iz vremena gradnje zgrade, koji je restauriran i prezentiran u sklopu obnove. Zgradi je vraćen izvorni izgled pročelja te je restaurirana izvorna ograda koja je povezivala prostor pogona i same upraviteljeve zgrade. Također, provedena je protupotresna obnova, primijenjene su sve potrebne mjere ojačanja temelja zgrade te mjere energetske učinkovitosti, a radovi cjelovite obnove trajali su pet mjeseci.
 
Izrazivši veliko zadovoljstvo završetkom prve cjelovite obnove na pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru u Petrinji, ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je Ministarstvo kroz svoje službe, u prvom redu Konzervatorski odjel u Sisku, zatim Hrvatski restauratorski zavod, izravno i u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, odmah nakon potresa poduzelo hitne mjere zaštite kako bi se najvrjednija kulturna dobra zaštitila od propadanja, odnosno smanjio utjecaj progresivnih šteta, a sve s ciljem da se identitet Petrinje i najvrjedniji povijesni dio grada zaštiti i pripremi za cjelovitu obnovu.
 
Dodala je kako je za javne zgrade Vlada osigurala sredstva putem Fonda solidarnosti, međutim postojale su poteškoće sa zgradama u samom centru Petrinje, koje su pretežno mješovite namjene te nije bilo moguće povući sredstva iz Fonda. Ministarstvo kulture i medija, uz najveći angažman Konzervatorskog odjela u Sisku, izradilo je Program cjelovite obnove kulturnopovijesne cjeline Grada Petrinje. Programom je identificirano 26 zgrada, za koje je Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Gradom Petrinjom preuzelo poslove obnove.
„Sigurna sam da Petrinjci vide da centru grada polako vraćamo identitet i vizualni dojam koji je postojao i prije potresa“, naglasila je ministrica dodavši kako se nada da će centar Petrinje uskoro okupljati ne samo građane Petrinje već i sve zainteresirane posjetitelje. „U ovoj godini možemo očekivati završetak cjelovite obnove još jedne zgrade, a završetak ostalih zgrada na glavnom trgu i u nekoliko susjednih ulica očekuje se do kraja 2024. godine“, rekla je ministrica.
 
Kako bi se upoznala s tijekom izvođenja radova, ministrica je obišla kulturnopovijesnu cjelinu Petrinje, gradilište galerije Krste Hegedušića, radove na Glazbenom paviljonu u uređenom Šetalištu Josipa Jurja Strossmayera, zgradu katastra i Gradsku vijećnicu, a potom je uslijedio i posjet prvoj hrvatskoj kontejnerskoj knjižnici – privremenom smještaju Gradske knjižnice Petrinja, koja će se useliti krajem sljedeće godine u obnovljene prostore bivše Prve osnovne škole.
 
Na sastanku s gradonačelnicom Magdalenom Komes i zamjenikom sisačko–moslavačkog župana Mihaelom Jurićem u Gradskoj upravi Petrinje razgovaralo se o napretku obnove građevina sa statusom pojedinačnog kulturnog dobra te o postupcima zaključenja procesa obnove i konzervatorskim postupanjima. Inače, uz centar Petrinje, koji se obnavlja nacionalnim sredstvima, na području Sisačko-moslavačke županije Ministarstvo kulture i medija sredstvima Fonda solidarnosti EU financira obnovu 62 kulturnih dobara u ukupno ugovorenom iznosu od 111.314.524,46 eura.
  
Nakon obilaska Petrinje ministrica je održala sastanak sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom i suradnicima, a razgovaralo se o projektima obnove javnih zgrada koje se financiraju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.
 

Pisane vijesti