Ministrica kulture i medija primila članove Viteškog udruženja Kumpanjija iz Blata na Korčuli nakon uspješne turneje u Indiji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

27. listopada 2023. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u posjet Viteško udruženje Kumpanjija – Blato, koje je svojim nastupima u Republici Indiji prikazalo dobru praksu očuvanja nematerijalne kulturne baštine.


Ministrica je zahvalila cijelom viteškom vodu na čelu s vojvodom i kapetanom te svima koji su sudjelovali u ovom projektu na čuvanju i promicanju hrvatske nematerijalne kulturne baštine.
Viteško udruženje je, čuvajući tradiciju stare blatske narodne vojske, očuvane u drevnoj viteškoj igri, prikazalo dio hrvatske nematerijalne kulturne baštine na 9. Indijskom međunarodnom folklornom festivalu plesa i glazbe u Delhiju te u Shillongu, državi Meghalaya i Guwahatiju, državi Assam. Zajednički trodnevni dio Festivala u New Delhiju započeo je inauguracijom i tradicionalnim paljenjem ceremonijalnog svjetla (diya), govorima programske direktorice Festivala i predsjednika ICCR-a dr. Vinaya Sahasrabuddhe. Na kraju svakog dana, na kojem su predstavljeni programi po četiri predstavnika raznih država, u koreografiji Priye Venkantaraman, zajedno s Indijskom plesnom grupom predstavljena je zajednička koreografija uz isječke glazbe i plesa svake od prisutnih država tog dana.
Nakon programa u Delhiju svaka od gostujućih grupa predstavila je svoju zemlju u dvjema indijskim državama. Viteško udruženje imalo je još tri izvedbe u državama Meghalaya i Assam, a  susreli su se s guvernerima i predstavnicima lokalne uprave u objema državama.
 
Tijekom boravka Viteškog udruženja u Indiji višekratno je ponovljeno zadovoljstvo obnovom aktivnosti približavanja hrvatske kulturne baštine indijskoj publici, kao i nastavkom razmjene sličnih aktivnosti. Gostovanje Viteškog udruženja ostvareno je na poziv Indijskog savjeta za kulturne odnose i Veleposlanstva Republike Indije u RH te u suorganizaciji Ministarstva kulture i medija RH i Veleposlanstva RH u Indiji, a temeljeno je na Sporazumu između Vlade RH i Vlade Republike Indije o suradnji u području kulture, prosvjete, znanosti, tehnologije i sporta i Programu kulturne razmjene.
 



Pisane vijesti