Završen uspješan nastup Hrvatske na 18. Venecijanskom bijenalu – međunarodnoj izložbi arhitekture

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Ivan Dorotić

30. studenog 2023. - Na 18. Venecijanskom bijenalu, međunarodnoj izložbi arhitekture, od 20. svibnja do 26. studenog ove godine u organizaciji i produkciji Ministarstva kulture i medija i Udruženja hrvatskih arhitekata Republiku Hrvatsku predstavljao je projekt „Same as it Ever Was“ povjerenika Mie Roth i Tončija Čerine.

Bijenale arhitekture s temom „Laboratorij budućnosti“ glavne kustosice Lesley Lokko uključio je 64 nacionalna paviljona, od kojih je 27 bilo u Giardinima, 22 u Arsenalu i 14 u središtu Venecije, a tijekom gotovo sedam mjeseci posjetilo ga je više od 300.000 posjetilaca.

Hrvatski paviljon u Arsenalu pod nazivom „Same as it Ever Was“ bila je prostorna kompozicija s koncepcijskim ishodištem u močvarnom području Lonjskog polja, gdje kulturni krajolik nastaje stoljetnom simbiozom prirode i zajednica koje mu se prilagođavaju. Instalacija je uključivala fizičke i virtualne segmente izravno vezane uz fenomene polja, odnosno njihovu interpretaciju koja postaje sredstvo za razumijevanje povezanosti prirode i kulture. Projekt je bio zamišljen kao oda ambijentima suživota divljeg i domaćeg, prirodnog i proizvedenog, živog i neživog te se tako izvrsno uklopio u koncept „Laboratorija budućnosti“  kao kontinuiranog interdisciplinarnog procesa usmjerenog prema promjeni pristupa djelovanju u prostoru, s fokusom na alternativne budućnosti.

Povjerenici ovogodišnjeg nastupa, arhitekti Mia Roth i Tonči Čerina, okupili su multidisciplinarni autorski tim koji je koncipirao i realizirao projekt. Uz Miu Roth, Tončija Čerinu i Luku Fatovića kao arhitekte, članovi tima bili su i dizajneri Vedran Kasap, Ozana Ursić, Niko Mihaljević i Ivica Mitrović.
Tijekom trajanja Venecijanskog bijenala na niz lokacija od Venecije, Ljubljane i Splita, preko Motovuna i Milana do Lonjskog polja, u suradnji s obrazovnim institucijama, održavale su se radionice, a rezultati rasprava, radionica i promišljanja zapisani su u knjizi koja je predstavljena na zatvaranju Bijenala, pod nazivom „Designing in Coexistence - Reflections on Systemic Change“ / „Dizajn u suživotu - refleksije o sustavnim promjenama“ objavljenoj u produkciji Ministarstva kulture i medija i Udruženja hrvatskih arhitekata.

Knjigu su predstavili povjerenici hrvatskog nastupa Mia Roth i Tonči Čerina, članice grupe Open Forest Collective - voditeljice radionice održane u Lonjskom polju Markéta Dolejšová i Jaz Hee-jeong Choi te Michael Smyth, jedan od autora tekstova, profesor Sveučilišta Edinburgh Napier, a razgovor je moderirao kustos diskurzivnog programa hrvatskog paviljona Ivica Mitrović.

 

https://www.sameasiteverwas.hr/
 

Pisane vijesti