Zatvaranje 55. Zagrebačkog salona primijenjenih umjetnosti i dizajna

Slika /slike/HN20200714651582.jpg

Na svečanom zatvaranju 55. Zagrebačkog salona primijenjenih umjetnosti i dizajna na kojem je predstavljen katalog izložbe i proglašeni dobitnici nagrada i priznanja prisustvovala je glavna savjetnica ministrice Nevena Tudor Perković u utorak 14. srpnja 2020. godine.

Glavna savjetnica ministrice istaknula je kako tema 55. Zagrebačkog salona „Puls trenutka ili što vas pokreće" propituje temeljene razloge bavljenja umjetnošću, postavljajući jedno od elementarnih i univerzalnih pitanja, istovremeno jednostavno za postaviti kao i složeno za odgovoriti. Također, naglasila je da kultura u vrijeme krize dobila novu dimenziju - posjeduje krhkost, ali istovremeno pokazuje i ugrađenu fleksibilnost te žilavu otpornost čitavoga kreativnog sektora.

Govoreći o sadašnjem trenutku, njegov je puls doista nesvakidašnji, nepredvidiv i neizvjestan stoga i suradnja kroz dijalog, osluškivanje i identificiranje ključnih tema i vrijednosti u kulturi, kao i vrednovanje uloge kulture u društvu postaje od presudne važnosti.


FOTO: HINA

Grand prix 55. Zagrebačkoga salona pripao je Gordani Drinković za rad „Suze okrenute nebu", a tri jednakovrijedne nagrade 55. Zagrebačkoga salona pripale su Marini Tudjini Badurini za rad „Izdržljivost pečene gline", Studiju Trumpić/Prenc za dizajn etikete za bocu maslinovog ulja „Latini" i dizajnerskom kolektivu Oaza za projekt „MADE IN - Crafts and Design Narratives". Oazi je također pripalo i posebno priznanje Hrvatske sekcije AICA. Povelju Salona dobio je brend „Lelo" u kategoriji luksuznih intimnih proizvoda, a nagradu za mladog autora do 35 godina dobi dobili su Sven Sorić, Hrvoje Spudić, Sara Salamon i Tin Dožić za vizualni identitet 30. muzičkog biennala.

Na izložbi čija je autorica koncepcije i kustosica Iva Körbler predstavljeno je 230 radova umjetnika koji su prošli selekciju Ocjenjivačkog suda salona. Zagrebački salon organizirala je Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) na čelu s predsjednicom udruge i ravnateljicom Salona Ivanom Bakal, a u suradnji s Tehničkim muzejom „Nikola Tesla" i Muzejom Mimarom.


FOTO: HINA

Pisane vijesti