Otvoreno 66. Splitsko ljeto

Slika /slike/107888399_4111551048919479_8689088139607037367_o (1).jpg

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prisustvovala je svečanom otvorenju 66. Splitskog ljeta koje se održalo na splitskom Peristilu u utorak, 14. srpnja 2020. godine.

Festival je otvoren premijerom opere „Lombardijci“ Giuseppea Verdija pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, a u izvedbi ansambla Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara istaknuo je kako umjetnost ne zastaje pred izazovima i krizama, već brojnim umjetnicima služi kao dodatna inspiracija. "Ovogodišnje, po mnogo čemu posebno Splitsko ljeto, otvaramo s Lombardijcima. Puno je simbolike u ovoj snažnoj Verdijevoj operi prožetoj nježnosti, pobožnosti, odlučnosti i domoljubnim zanosom. Njome ćemo odavde, s carskog Peristila, na simboličan način odati počast napaćenom narodu Lombardije i poslati poruku snage i nepobjedivosti umjetnosti i kreacije, ali i pobjedu svih nas", rekao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Uz brojne uzvanike otvorenju su prisustvovali izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zdravko Zima, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i ministar zdravstva Vili Beroš.
   

FOTO: Splitsko ljeto

Tijekom festivalskih dana publika će imati priliku vidjeti pet premijernih naslova u vlastitoj produkciji, uz brojne reprizne i gostujuće operne, dramske i plesne predstave, projekcije filmova i izložbe. Ovogodišnji program održat će se na ambijentalnim lokacijama Peristila, Meštrovićeva Kaštilca, Sustipana, dvorišta Nadbiskupskog sjemeništa, Ljetnog kina Bačvice, vrličke Česme, klaustra crkve Sv. Frane.

Festival završava dodjelom tradicionalne nagrade „Judita“, a po prvi put će u tzv. post festum programu u sklopu Splitskog ljeta biti održana dva koncerta u danima službenog zatvaranja.

Uz prilagođene programske smjernice i s naglaskom na sudjelovanje domaćih umjetnika festival će se održati u tradicionalnom razdoblju od 14. srpnja do 14. kolovoza 2020. godine, uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


>>> Programski raspored 66. Splitskog ljetaFOTO: Splitsko ljeto

 

Pisane vijesti