Zaštitni konzervatorski i arheološki radovi: u središtu zaštićene povijesne jezgre Šibenika

  • Slika
  • Slika

U središtu zaštićene povijesne jezgre Šibenika obnavlja se dio uličnog pročelja koji sadrži vrijedne stilske i povijesne arhitektonske elemente iz sredine 19. stoljeća.

Projekt je proveden u okviru projekta STANADI - programa obnove manjih elemenata i detalja u povijesnoj jezgri koji se od 1998. godine provodi po donatorskom principu, a koji koordinira Konzervatorski odjel u Šibeniku pri Ministarstvu kulture.

Riječ je o desetak dužnih metara zida koji je obrađen u žbuci s imitacijom zidanja s klesanim blokovima. Vrhom zida, također u žbuci, ide profilirani vijenac. U sredini zida nalazi se portal kojim se ulazi u dvorište. Portal ima u vrhu omanju željeznu rešetku i nadvratnu profilaciju u karakterističnom historicističkom stilu. Nad zidom je vrsna željezna ograda s navedenim medaljonom u sredini. Ogradu čini gust raspored sučeljenih voluta u obliku slova S, tipičnijih za barokne kovinske proizvode. Portal krase vrsne drvene vratnice historicističkog stila.

Obnova je započela u jesen 2019. godine, a restauratorske radove izvodila je firma KOR d.o.o. iz Splita s vanjskim suradnikom Božom Petretićem. Uskoro će obnova biti završena i priprema se montaža restauriranih drvenih vratnica. Radove je financirao Grad Šibenik iz fonda iz kojeg se svake godine izdvajaju sredstva za male arhitektonske elemente i detalje u povijesnoj jezgri Šibenika.
 
Konzervatorski odjel u Šibeniku


Pisane vijesti