20. veljače 2020. – Otvorenje izložbe Etnografskog muzeja „Dječje igračke iz hrvatske baštine – od tradicije do suvremenosti“

Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak prisustvovat će otvorenju izložbe Etnografskog muzeja „Dječje igračke iz hrvatske baštine – od tradicije do suvremenosti“ u četvrtak, 20. veljače 2020. godine, u Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani.

Od sredine veljače do sredine svibnja 2020. godine, a povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije u Slovenskom etnografskom muzeju gostovat će izložba autorice Iris Biškupić Bašić. Iako su hrvatske tradicijske dječje igračke bile izlagane diljem Hrvatske, Europe, ali i svijeta, samostalno ili kao dio neke druge izložbe, kojom se predstavljala hrvatska kulturna baština, one će ovom izložbom u Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani biti postavljene kao tematska izložba. Naglasak će svakako biti na tradicijskim dječjim igračkama, a posebno na igračkama čije je umijeće upisano na UNESCO-ov popis svjetske baštine, pa će tako biti dopremljene u Slovenski etnografski muzej. Vještina izrade dječjih igračaka nastalih u selima Hrvatskog zagorja 2009. godine upisana kao svjetska baština na UNESCO-ovoj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Uz velik izbor predmeta iz fundusa Etnografskog muzeja, na izložbi će biti predstavljen i niz autorskih dokumentarnih filmova o izrađivačima igračaka te njihovom suvremenom značenju u kontekstu životne svakodnevice Hrvatskog zagorja.

Izložba je posebno prilagođena najmlađim posjetiteljima, a njen cilj je na zanimljiv i angažiran način predstaviti dječje igračke nastale u Hrvatskoj od 19. stoljeća do današnjih dana te ponovno potvrditi kako muzeji imaju važnu ulogu u čuvanju i predstavljanju bogate kulturne baštine, koja je u slučaju dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja postala i svjetska.

Izložbu Etnografskog muzeja je financijski podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.

Najave